ANKÉT: Mit olvasol szívesen a világhálón? – Válaszadók: Csémi Szilárd, Paxián Erik és Kálmán Roland

Az internetnek köszönhetően szinte már minden elérhetővé vált, információk tömkelege áll a rendelkezésünkre. E heti ankétunkban három fiatalembert kérdeztünk arról, mit olvasnak szívesen a világhálón, s vajon követik-e a vírussal kapcsolatos történéseket.

Mit olvasol szívesen a világhálón? Követed a vírussal kapcsolatos történéseket?

Csémi Szilárd – Kismedve, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke, (45)

A világhálót egy olyan eszköznek tekintem, amit ha megfelelően használunk, sok minden jóra tudjuk felhasználni. Igyekszem magam is minél több olyan információt begyűjteni általa, ami egyrészt a hivatásomat, másrészt kitűzött céljaim elérését segíti. Ennek megfelelően elsősorban az ifjúsági és a civil szektorral összefüggő infómorzsákat igyekszem összeszedni, de elsősorban azokat, amik előremutatnak, pozitív beállítottságúak.

Továbbá érdekelnek a hitéleti, kulturális, történelmi témájú írások és hírek is. Mérsékelten a napi híreket is igyekszem nyomon követni, de itt még tudatosabban próbálom a sok álhír és érdektelen információtömegből kiszűrni a valóban értékes tartalmakat. Nem elégszem meg általában egy forrással, több hírportált is felkeresek, hazaiakat és külföldieket egyaránt, hogy több szempontból, objektívabb képet alkothassak.

A hírportálok mellett a közösségi médiás felületeket is figyelem, de az onnan származó információkat többnyire elég nagy fenntartással kezelem…

A vírusjárvánnyal kapcsolatos történéseket folyamatosan követem, egyrészt a családom miatt, ugyanakkor a szervezetünk érdekében is. Ifjúságnevelő programunk a cserkészetben az önkéntes, személyes kiscsoportos közösségépítésre van alapozva. A jelenlegi online tér ezt max. csak életben tudja tartani, de nem alkalmas a valós közösségépítésre.

Emiatt is fontos képbe kerülnöm a szakmai történésekkel, aktuális információkkal, ugyanakkor az egész politikai vetületére végképp nem vagyok kíváncsi a minimálisan szükségesnél nagyobb mértékben. Sokszor az is több, mint amire vágyom szervezeti vezetőként és magánemberként egyaránt…


Paxián Erik, egyéni vállalkozó, kertész (30)

Általában természettudományi vagy kulturális cikkeket olvasok. Mindig meggyőződöm a hír hitelességéről, mielőtt bármit elhinnék ellenőrzöm a forrást. Egyébként jobb szeretem a papír alapú dokumentumokat.

Ha tudok időt szakítani az olvasásra, akkor inkább választom a könyveket, szaklapokat, mint az interneten való tájékozódást. A vírussal kapcsolatos történéseknek csakis annyi figyelmet szentelek, amennyit az megkövetel (az én szemszögemből nézve). Ez a dolog egyébként is negatívan hat a mindennapi életünkre, nem érzem szükségét annak, hogy még én is hozzátegyek a rám gyakorolt negatív hatásokhoz azzal, hogy olyan dolgokkal foglalkozzak, amik egyébként nem hatnak ki az én életem működésére.

Az életben csak egy dolog állandó, méghozzá a változás, ezzel tudnunk kell együtt élni. Záró gondolatnak egy Rényi Alfréd idézet: ,,A világban a véletlen uralkodik, és éppen ezért van benne rend és törvény…”


Kálmán Roland, fotográfus (49)

Napi szinten figyelem a világ történéseit szlovákiai és magyarországi hírportálokon egyaránt. Ezenkívül a szakmai fejlődésünk miatt rendszeresen követem az egyes fotográfiával és marketinggel foglalkozó oldalakat. Természetesen a sport- és kultúrhírek sem maradhatnak ki a napi online olvasnivalóból.

A vírussal kapcsolatos történéseket is követem, hiszen nagyban befolyásolják a családi és üzleti életünket egyaránt.

Viszont csak annyira merülök el a témában, amennyire úgy érzem, szükségünk van rá, és inkább vidámabb, szórakoztatóbb dolgokkal foglalkozom.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább