ANKÉT: Mit jelent számodra a természet? – Rózsár Vince és M. Ando Krisztina válaszol

Az elmúlt évben talán még azok is megkedvelték a természetjárást, akiknek eddig nem igazán volt a szívük csücske. Az utóbbi hónapokban azonban nem volt más választása annak, aki szeretett volna kicsit kimozdulni otthonról. Nézzük a dolgok pozitív oldalát: ezáltal tán sokak ráeszméltek, micsoda kincs is van körülöttünk. E heti ankétunkban a következő kérdéseket tettük fel Rózsár Vincének és M. Ando Krisztinána:

RÓZSÁR VINCE

(szerkesztő, fotóriporter)

Mit jelent számodra a természet? Milyen helyeket látogatsz meg szívesen?

Gyerekkoromban is szerettem a természetet. Ahogy apuval az erdőben járkáltunk, kerestük a pöfeteget vagy az őzlábgombát. Közben hallgattam a fák suttogását a szellőben, vagy éppen az ágak nyikorgását, a lombok harsogását, ha viharossá fokozódott a szél. Aztán, ha a réten a hátamra feküdtem, néztem a felhők vonulását, és végtelennek tűnt a világ, a béke közepén voltam.

Felnőttként persze sokkal kevesebb időt tudok a természetjárásra szánni. De szeretem, ha a körülöttem élő természetet, szubjektív látásmódom objektívén keresztül tolmácsolhatom – legyen szó szikláról, vagy egy fáról, egy sietős bogárról, vagy éppen egy megpihenő szitakötőről.

Sokszor pedig csak lélekben, a lelkemnek fotózok – hogy sokáig megmaradjon az a sokatmondó csend, ami körülvesz. A megfeszített időszakban bizony jól jön visszaidézni azokat a pillanatokat, amikor körülvesz a világ, amelyben oly kicsi vagyok, de tudom és érzem, hogy én is része vagyok.

S hogy hová szeretek a természetbe menni? Bárhová. Lehet az kanálispart, amely mellett szabadon nő a vadrózsa, alatta pedig árvalányhaj lengedez, odébb pedig egy kidőlt fa mesél nekem. Vagy legyen az a hatalmas Duna, megannyi szépségével, a napsütésben megcsillanó vizével, fáival, csivitelő, kiabáló, daloló madaraival. Vagy legyen az akár egy várrom, amelyet már részben visszafoglalt a természet, és széthullott kövein gyík surran.

A természet számomra azt a végtelen erőt jelenti, amely pusztítani tud, de magához is ölel.


 

M. ANDO KRISZTINA

(újságíró)

Mit jelent számodra a természet? Milyen helyeket látogatsz meg szívesen?

A természet számomra a nyugalmat és az aktív kikapcsolódást jelenti. Bár az utóbbi hónapban más teendőim miatt nem volt annyi időm a természetben időzni, kirándulni, de mindig szívesen megyek ki akár csak a közeli Nyitra partra, vagy a járás más tájaira.

Nincs kifejezett kedvenc helyem, mindig örömmel fedezek fel új helyeket. Ilyenkor fogom az örökmozgó magyar vizsla kutyánkat és megyünk egy nagyobb sétára. Idén a lockdown idején remek 12 km-es túrát tettünk a Helembai-hegységben. Örömmel fedeztem fel a Kürt határában lévő Ciglédke kegyhelyet, illetve a pozbai Szentkútat is. Szentkútról remek határi útvonal van a pálosok egykori székhelyére, Máriacsalád-pusztára.

Már tervezem is az újabb kirándulást Máriacsalád-pusztára, de idén a Selmeci-hegységben is szeretnék túrázni és vágyódom Dobogókőre.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább