Klikk Out Vikkendhouse: Ha egy kiruccanáson én lennék a DJ

Tabuk, határok, trendek és sablonok. Legalábbis a manapság legtöbb zenekart ezek jellemzik. Nálunk, a Csallóközben van egy minden említett kategóriát felrúgó zenekar, akik szabadok, iszonyat tehetségesek és ún. huligán folkot játszanak. Ők a Varkocs, énekesnőjük Vaczulka Juli pedig a mai Vikkendhouse főszereplője.

Fotók: Szinghoffer Mátyás

Vaczulka Júlia

Sziasztok! Vaczulka Júlia Viktória vagyok, a Varkocs zenekar énekesnője. Jelenleg a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskola végzős diákja vagyok, készülök továbbtanulni Komáromban.

A Varkocs zenekar frontasszonyaként ismert meg a közönség. A színpad közepén állsz, sugárzik belőled a muzikalitás. Milyen a zenével való kapcsolatod és hogyan kezdődött?

A zenével való kapcsolatom elég korán kezdődött, míg kisebb voltam, rengeteg pop- és rapzenét (pl. Eminem, Black Eyed Peas, 50 Cent) hallgattam a bátyáimmal, az énekléssel pedig általános iskolás éveimben ismerkedtem meg. Akkor, ott kezdtem el énekelni egy gyerekkórusban, amellyel rengeteg helyre jártunk itt a környéken. Rengeteget gyakoroltunk, én meg hihetetlenül élveztem. Miután középsuliba kerültem, megváltozott minden, sőt, talán egy picivel előbb is, és abbamaradt az éneklés.

Emlékszel az első pozitív behatásokra, amit a zene adott?

Tulajdonképpen többre is emlékszem. Érzékeny emberke vagyok, és amikor látom, hogy valaki esetleg megkönnyez egy dalt, na, akkor van az, hogy én másfele nézek/máshova koncentrálok, mert nem bírnám ki én sem könnyek nélkül. Ilyenek számomra mindig pozitívumként maradnak meg, ha tudom, hogy valakiből ilyent váltottam, váltottunk ki. Emellett történt egy-két éve, hogy egy koncertünkön eleredt az eső – mily meglepő (A Varkocs koncerteket általában eső kíséri a szerk. megj.) – és ezért a helyi kultúrházban játszottunk. Első koncertjeink egyike volt, és valamiért akkora felszabadult érzés, boldogság és szabadság áramlott bennem, hogy ez így megmaradt máig.

Eddig milyen zenei műfajokat hallgattál és melyik korszak volt számodra a legjelentősebb?

Hú, én szeretek mindenből egy kicsit, semmire sem mondom, hogy ezt ne. Minden zenében meg tudom találni azt, ami nekem tetszik. Elemiben főként popot hallgattam, aztán volt egy nagy váltás, amolyan emós rockot kezdtem hallgatni. Ezáltal belecsöppentem a rock műfajba és azután sorban ismerkedtem meg a jobbnál jobb előadókkal, zenekarokkal és műfajokkal. Legjelentősebb nincs. Egyformán szerettem akkor is a zenéimet, úgy, mint most a mostaniakat!

A Felvidék egyik legmenőbb zenekarának frontasszonyaként ismert meg a közönség. Minek hatására kezdtél énekelni, és mit jelent neked a huligán folk életérzés?

Köszi szépen a kedves szavakat! Mint említettem, korábban abbahagytam az éneklést. Igazából nem volt semmi gond vele, csak egyszerűen nem folytattam a kis énekkar után. Azután megismerkedtem Erikkel (Erik Turtev, a zenekar alapítója – a szerk. megj.), és tulajdonképpen miatta vágtam bele újra.

Felkért, hogy énekeljek, én pedig azt mondtam, hogy amíg nem talál mást, maradok!

Tudni kell, sok nehézséget jelentett a kihagyás, és meg is szenvedtük rendesen. De mára a huligán folk életérzéssel egybekötve mondhatom azt, hogy minden úgy van, ahogy lennie kell, és minden jó úgy, ahogy van. Szabadabb és mégis komoly, kicsit piszkosabb, de nem túlzottan. A lényeg, hogy élvezzük, ez ilyen.

Varkocs
Varkocs zenekar az idei Radiohead Award díjátadón Pozsonyban

Van olyan zenei műfaj, amivel nem tudtál sosem azonosulni?

Nálam színes a skála műfaj-ügyben, ritkán fordul elő, hogy azt mondom, „ezt nem, köszönöm!“ Viszont azt sem mondom, hogy ilyen nincs. Engem a „túl művészek“ vagy a „meg nem értett művészek“ tudnak megmosolyogtatni. De ez is jó, hiszen valamit kiváltott belőlem.

A pandémia előtt rengeteget koncerteztetek. Mi volt eddigi életed legnagyobb zenei vagy koncertélménye?

Minden próba, koncert egy külön élmény, főleg ha az embernek ilyen jófej kollégái vannak. A jókedv mindig garantált.

Az utóbbi időben, bár kevesebb koncertélmény akadt, de azért voltak. Ezek azok az élmények, amiket sosem fogok elfelejteni. És hogy említsek is párat: a 2019-es szatmárnémeti utcazene fesztivál, ahol elnyertük a különdíjat, a Radio Head Awards, ahol a top ötben voltunk, illetve még egy jelentős, az,  ha énekelnek velünk a nézők.

Manapság mennyi időt töltesz zenével, és miket hallgatsz főleg?

Ha alkotok, ha bulizok, ha készülődöm, ha buszon ülök, ha úton vagyok, ha főzök, ha takarítok… tehát gyakran hallgatok zenét, és kb. mindenhez mást. Nincs olyan nap (kinek van? :), hogy ne hallgatnék zenét. Mindig azt hallgatom, ami épp megtetszik; amit hallok rádióból, sorozatból, filmekből, vagy ha valaki ajánlotta. Szeretem a pörgős zenéket, amit ha meghallok olyan, „és mísz“ érzést ad, de egy egyszerű laza, vagy lassú lüktetésű zenét is ugyanúgy értékelek.

Vaczulka Júlia

Mi a véleményed, az embernek választékos zenefogyasztóvá kellene válnia, és nem beérnie a kommersz toplistás zenékkel?

Kommersz, toplistás zenék. Én is egy vagyok a hallgatói közül, ha nem is tudatosan. Az ember azt hallgatja, ami valamit ad neki, vagy ami megtetszik neki. Nem tudom, mennyire nehéz, vagy könnyű kikerülni az ilyen zenéket, de szerintem meg kell találni az egészséges egyensúlyt megszokott és nem megszokott között. Szerintem mindenki tudja, melyik az érdekesebb.

Térjünk a mixre, ami a tíz kedvenc zenédet tartalmazza. Mi alapján válogattál?

Az én mixem javarészt olyan zenékből áll, amit valamikor sokat hallgattam, és máig imádom, szívesen hallgatom. Nehéz volt „csak“ tízet választani. Próbáltam időrendi sorba tenni őket, de végül összekuszálódott és úgy döntöttem, jó lesz így is.

Került a mixre Black Veil Brides zene (fiatalkorom kedvence), Shakirától az egyik kedvencem a „latina zenék“ közül, a Rammstein-tól az egyik kedvencem, és egy Anna Calvi-dal, az egyik jelenlegi kedvencem. Emellett Bob Marley, The Kiffness, Lana del Rey, Etta James, Redbone, Black Eyed Peas. <3

Elképzeltem, hogy egy „Vikkendhouse-ban“ vagyok, egy kiruccanáson, és ha én lennék a DJ, akkor hasonló zenék szólnának. Illetve még megannyi más…


A MIX:

TRACKLIST:


1. Lana Del Rey – Doin’ Time
2. Black Veil Brides – In The End
3. Shakira and Wyclef Jean – Hips Dont Lie
4. Etta James – I’d Rather Go Blind
5. Bob Marley The Wailers – Could You Be Loved
6. Rammstein – Mein Herz brennt
7. Anna Calvi – Wish
8. Redbone – The Witch Queen of New Orleans
9. Lana Del Rey – Doin’ Time
10. The Kiffness – Pushin’ On

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább