„Megtanuljuk a saját testünket helyesen használni” – interjú a dunaszerdahelyi crossfit edzővel, Lengyel Ákossal

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

A Crossfit nemcsak a súlyok emelgetéséről szól, hanem a saját testünk megismeréséről és a helyes mozgásformákról. A dunaszerdahelyi születésű Lengyel Ákos 5 éve vezeti a saját funkcionális edzőtermét, és több nemzetközi versenyen is részt vettek az elmúlt évek során. A mindig mosolygós edző örömmel mesélt a vele készített interjú alkalmával a crossfitről, a kezdetekről, az edzésekről és a versenyfelkészülésről.

Elsősorban mesélj magadról egy kicsit, mindig közel állt a szívedhez a sport?

Lengyel Ákosnak hívnak és a Csallóköz szívében, Dunaszerdahelyen születtem. Két gyönyörű kislány édesapja vagyok. Dunaszerdahelyen végeztem a középiskolát, majd később Budapesten az egyetemet. A sportmúltamat tekintve több évig kézilabdáztam, kipróbáltam a küzdősportokat, majd kerestem egy intenzívebb sportot, amelyben kiteljesedhetek. Megtetszett a crossfit világa, ami kondiedzés és a gyúrás egyvelege is egyben.

Hogyan kerültél közelebb a crossfit világához?

Budapesten az egyetem mellett elvégeztem egy személyi edzői kurzust, ekkor ismerkedtem a crossfit sportággal. Tetszett az, amit reflektált ez a fajta intenzív tréning, hiszen egyben súlyzós edzésformákat is tartalmaz, ám megtanuljuk helyesen használni a saját testünket. Nem arról van szó, hogy izoláltan egy izomcsoportot mozgatunk át gépek segítségével, hanem egész testes mozdulatokat részesítjük előnyben.

A crossfitet egy összetett edzésmódszernek nevezhetnénk, amely magába foglalja a saját testsúlyos gimnasztikai gyakorlatokat, a súlyemelés mozdulatait. Igyekszünk mindent fejleszteni egyszerre, de nem specializálódunk semmire. A crossfit világához közelebb kerülve, egy lehetőséget megragadva részt vettem egy külföldi kurzuson Hollandiában, amelyet megelőzött egy online oktatás. Az első vizsga inkább elméleti rész volt, ez volt az első szint, majd pár évvel később gyakorlati képzést is elvégeztem ezzel kapcsolatban Spanyolországban. Az egyéni eredményeimet tekintve többször is eljutottunk nemzetközi versenyekre Csehországba, Magyarországra és Szlovákiába. A szlovák mezőnyben többször is sikerült dobogóra állnom.

A nemzetközi versenyeken az adottságaimhoz mérten jó helyezést sikerült elérnem a férfi mezőnyben, bekerültem a top 10 közé, majd az ország legjobbjai közé is.

Nem teljesen átlátható, hogy mi a különbség a crossfit és a crosstraining között. Mi a legegyszerűbb magyarázat erre?

A crossfit és a crosstraining között jogi szempontból és edzéstechnikai szempontból is van különbség. Jogi szempontból a crossfit esetében be kell vezetni egy licences díjat vagy edzésmódszert, amellyel hivatalosan is működtethető egy csapat a crossfit név alatt. A crosstraining kifejezés pedig szinte ugyanez, csak nem a hivatalos név alatt jelenik meg a tevékenység. Ha az edzéstechnikát figyeljük meg, akkor a crossfitben mindig van súlyemelés, míg a crosstrainingben általában ezt kihagyják. Tudni kell, hogy a rudas olimpiai súlyemelés is a crossfit alapvető része.

Mióta vezeted a saját crossfit edzőtermedet, hogyan jött ez a nem mindennapi elnevezés?

Kijelenthetem, hogy már 5 éve vezetem a saját funkcionális crossfit edzőtermemet Dunaszerdahelyen. A nevet az egyik barátommal együttesen találtuk ki, amelyről kevesen tudják, hogy a Cornisland Csallóköz angol megnevezése. Ennek ötletéből jutottunk el a Cornisland Crossgym elnevezéshez.

Hogyan tudsz motiválni egy abszolút kezdőt, aki szeretné kipróbálni magát a crossfit testedzésben?

Ha valaki először tér be hozzánk az edzőterembe, úgy kezdünk neki az edzéseknek, mint egy teljesen kezdővel, attól függetlenül, hogy azelőtt edzett-e vagy sem. Elsősorban megfigyelem, hogy súly nélkül hogyan mozog, mennyire hajlékony, mi működik esetlegesen rosszul, ill. mely mozgásforma sikerül nehezebben vagy könnyebben. A felmérés után megkezdődik az első intenzívebb testedzés.

Mindig alapgyakorlatokkal kezdünk, mint a guggolás, a húzás, a nyomás. Legtöbb esetben a helyes edzésformák elvégzése után erős izomláz keletkezik, főleg akkor, ha megpróbáljuk kialakítani vagy helyesen tartani a testünket és a megfelelő izmokat használni. Sajnos, lehetséges úgy guggolni, hogy valaki a hátát terheli, ami a guggolásnak egyáltalán nem célja.

Nem mondanám magamról azt, hogy kemény edző vagyok, hiszen mindig mosolygok, de próbálom a technikai maximumot kihozni mindenkiből.

Fontos megemlíteni, hogy valaki egyénileg szeret edzésekre járni akár sérülés, akár a jobb közérzet érdekében, de vannak 8-10 fős kezdőcsoportjaink. A csoportos edzések nagyon hatékonyak, hiszen egymást igyekszik motiválni a társaság.

Ha belegondolunk, mennyi sportág létezik, akkor mind más-más mozgásformára épül, a crossfit pedig nagyon intenzív tréning. Hogyan néz ki nálatok egy edzés?

A kezdőcsoport esetében heti 2 edzésről beszélhetünk, hiszen elengedhetetlen a 2-3 pihenőnap, hiszen a test sokkal jobban igényli ezt. A tréninget az alapgyakorlatokkal kezdjük, hiszen nem szeretem testrészekre szétosztani a napi testmozgást. Az edzések alkalmával próbálunk minden testrészt átmozgatni, de egy izomcsoportot minden esetben jobban kiemelünk. Például egyik edzésen jobban guggolunk, ez a fő gyakorlatunk, de biztosan fogunk aznap nyomni is. A crossfit edzéseken mindig kisebb súllyal több ismétlést végzünk, de figyelve a változatosságra és az intenzív mozgásra. Jellemzően az edzéseknél egy erősítő blokk következik, amely egy alapgyakorlatból áll, hiszen a fő cél az, hogy erősebbek legyünk. Általában folyamatosan növelünk a súlyon vagy épp egy ismétléssel többet nyomunk fekve. A tréning középső részéhez tartozik a saját testsúlyos ügyességi blokk, amely a kézenállást, a húzódzkodást, az egylábas guggolást vagy épp ugrálókötelezést foglalja magába. Az aktivitás végén jöhet egy kis levezető kardio, amely egy ciklikus mozgásforma.

Jelenleg hány tagot tartotok számon, ill. nemtől és kortól bárki csatlakozhat hozzátok?

A crossfit minden korosztály számára alkalmas mozgásforma, csak a terhelés változik életkortól, akár nemtől és edzettségi szinttől függően. Jelenleg 70-100 taggal rendelkezünk az egész Csallóköz területéről. A legfiatalabb edzőtársunk 12 éves, míg a legidősebb 62.

Nem számít a kor és a nem, hiszen valaki egy bizonyos gyakorlatot 5 kg-os súllyal csinálja, valaki 50-nel, mégis ugyanazt a közös élményt élik át.

Vállalsz versenyfelkészüléseket is? Milyen egyéni és csapatversenyeken vettetek részt az elmúlt évek során?

Vállalok versenyfelkészülést is, amely heti 2 közös edzést foglal magába, ez a szerdai és vasárnapi nap, amikor a rangidős tagokkal együtt edzünk. Ez a legintenzívebb tréning a héten. Ha a versenyeken elért sikereket nézzük, akkor egyénileg és csapatversenyekben is helytálltunk már az évek során. Részt vettünk Szlovákiában és Csehországban megrendezett versenyeken is, például a tavalyi évben voltunk Brünnben is egy csapatversenyen. A szlovák viszonylatban igazán jó eredményekkel büszkélkedhetünk.

A helyzetre való tekintettel, mik tartoznak a rövid- és hosszútávú terveitek közé?

Az élet változik, nehéz megválaszolni, hogy mi lesz a későbbiek folyamán. Régen könnyebb volt minden, hiszen kivitelezhetőbbek voltak a dolgok. A jövőben szeretnék fejlődni edzőként és sportolóként is egyaránt. Ha az egyéni célokat nézzük, akkor jó lenne az egy kézzel való húzódzkodást elsajátítani és 200 kg súllyal guggolni. Közös célunk pedig a termünk fejlesztése, minél több embernek segíteni az életmódváltásban, hogy tudjanak ezáltal sokkal egészségesebb döntéseket hozni. A helyzetre való tekintettel is tervezzük a további versenyeken való részvételt.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább