Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés…

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás – Nagy Feró elénekelte a tutit. És milyen igaza volt! A munka és a szórakozás mellett bizony a pihenés sem mellékes. Sőt, nagyon is fontos a fizikai és lelki egészségünk megőrzéséhez.

Szeretjük elhanyagolni az alvást, mondván, majd pihenünk a sírban. Ez viszont nagy butaság. Az emberi szervezet úgy lett kitalálva, hogy igenis szüksége van a pihenésre. Nem lehet 1-2 óra alvással átvészelni a napokat. Vagyis ideig-óráig lehet, persze, csakhogy hosszútávon nem éri meg.

Az alvás ideje alatt egy egészen különleges állapot jön létre. Míg a bal agyfélteke nyugalmi állapotba kerül, addig a jobb agyfélteke, az érzelmi, álmodó tudat felélénkül.

Az alvásunknak több szakasza van, köztük a REM (Rapid Eye Movement) fázis, ami a gyors szemmozgás fázisa. Ez egy rettentő fontos szakasz, ilyenkor álmodunk. Paradox alvásnak is nevezik, ugyanis az izomzatunk ellazul, a többi élettani funkciónk viszont olyanná válik, mintha ébren lennénk.

Az álmainkra sokszor azt mondjuk, olyan őrültek, érthetetlenek. Sokszor nem is tudjuk hova tenni őket. Azt gondolnánk, hogy ez csak valami furcsaság, ami lejátszódik éjszaka az agyunkban. Pedig valójában az álmok nagyon fontosak. Álmodás közben olyan regenerációs folyamatok zajlanak le bennünk, melyek megújítják az energiaháztartásunkat. Ennek köszönhető, hogy reggel kipihenten ébredünk.

Az alvás minősége mellett, annak mennyisége is jelentős szerepet játszik az életünkben.

Az Egyesült Államokban készítettek erről egy felmérést, mely kimutatta, hogy annak, aki végigalussza legalább a napi hat órát, annak jobb az általános egészségi állapota.

A nyolctól éjfélig tartó idő a leghatékonyabb a belső regenerációs folyamatok – így például az immunrendszer – megerősödése szempontjából.

Bővebben is taglalhatnánk az alvás hatásait, fontosságát, de talán ennyi is elég ahhoz, hogy belássuk, érdemes odafigyelnünk arra, hogy elegendő időt szánjunk a pihenésre. Tudom, rohanó világot élünk, mindig mindenki siet valahova. Úgy érezzük, semmire nincs időnk. Mégis érdemes betartani azt a „szabályt”, hogy aludnunk is kell. Nem várhatjuk el szervezetünktől, hogy jól teljesítsen, ha nem adjuk meg neki az időt a regenerálódásra…

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább