A konteók elől nem bújsz el – Kate Middleton kálváriája

A cikk megjelent a Klikk Out 2024/05. számában.

Vannak azok az összeesküvéselméletek, melyek komolytalanságukból kifolyólag gyakorlatilag a légynek sem ártanak. Vannak, amelyek negatív hatása leginkább társadalmi szinten érezhető, de léteznek olyanok is, amelyek konkrét emberek életét keserítik meg. Utóbbira példa az a rengeteg megalapozatlan teória, melyeket az angol Katalin hercegné közéletből történő ideiglenes visszavonulása hívott életre. S noha végül kiderült, hogy mi is volt e visszahúzódás oka, ez még nem jelentette azt, hogy minden találgatásnak vége szakadt…

Kate Middletont utoljára karácsony környékén látták nyilvános rendezvényen.

Január közepén jelentette be a királyi udvar, hogy egy tervezett hasüregi műtétet hajtottak végre rajta, és jelenleg családja körében lábadozik, a beavatkozás okára akkor azonban nem tértek ki. Mindössze annyit közöltek, hogy nem rákos megbetegedésről van szó. Az emberek viszont azonnal spekulálni kezdtek, gyanús volt nekik, hogy Katalin így el van tűnve. Mondjuk átlagos földi halandó esetében nem lett volna ez olyan nagy dolog. Csakhogy a királyi család tagjai olyannyira a nyilvánosság előtt kényszerülnek élni az életüket, hogy a nők pár perccel szülés után már full sminkben, Pradában szoktak mosolyogni az épphogy csak megtörölgetett újszülöttjeikkel a karjukon, míg az átlagnő (értsd: én) ilyenkor vörös fejjel, a vérveszteségtől remegve piheg egy kinyúlt hálóingben. Jobb esetben.

Szóval fénysebességgel indult be a konteógépezet.

Influenszerek tucatjai tolták fullba a kretént a YouTube-on és a közösségi platformokon, olyanokat állítva, hogy a hercegné igazából azért feküdt kés alá, mert a fenekét akarta feltuningolni; vagy épp azt, hogy az arcát szabatta át, csak nem úgy sikerült a dolog, ahogy elképzelte, és most bujdosni kényszerül, míg helyre nem állítják a fizimiskáját. Egyesek szerint pedig pusztán annyi történt, hogy Kate egy ügyetlen hajvágás áldozata lett, és amíg a frufruja nem nő vállalhatóra, inkább ki sem teszi a lábát a palotából. Persze egy nő tudja, hogy van olyan nap, amikor bármit is próbál elkövetni a hajával, abban nincsen köszönet, de hát azért emiatt nem menni utcára erős túlzás.

Kate MIddleton,Összeesküvők,Összeesküvés-elmélet

Az imént felsoroltak persze csak az ártalmatlanabb feltételezések voltak, a komolyabbak egy része szerint Kate pszichológiai problémái miatt kényszerült elvonulni. Elképzelhető, hogy súlyos depresszióval küzd, és akarata ellenére tartották fogva a pszichiátrián? Halálosan belefáradt abba, hogy akárhová lép, lesifotósok hada követi őt, előlük menekült el? Esetleg a férje, Vilmos herceg megcsalta őt, és emiatt válni akar? A legsötétebb elméletek pedig azt is felvetették, hogy Kate valójában már nincs is életben, orvosi műhiba következtében az operáció közben hunyt el, esetleg kómába esett…

A királyi udvarnak pedig nem igazán sikerült a helyén kezelnie ezt a cunamit.

Sorra cáfolgatták ugyan a legnagyobb hülyeségeket, de hát egy egyszerű cáfolat szenzációértéke messze elmarad a hajmeresztő összeesküvésekénél, szóval az egész olyan volt, mintha teáskanállal próbálták volna eloltani az erdőtüzet. Közben végig azt hajtogatták, hogy a hercegné majd húsvét után bújik elő a barlangjából, addigis joga van a magánszférájához. Ami persze igaz is, csak épp senkit nem nagyon érdekelt.

Azzal a két elbaltázott kísérlettel pedig, melyekkel meg akarták nyugtatni a kedélyeket, csak még több olajat öntöttek a tűzre. Megjelentettek ugyanis egy fényképet, melyen Kate a három királyi poronty koszorújában villantotta fel gyönyörű mosolyát, csakhogy az internet népe nagyon hamar kiszúrta, hogy a fotót manipulálták. Ezt eleinte tagadták, végül a nyomás hatására beismerték. Ezek után pedig nem nagy csoda, hogy amikor megjelent egy videó, melyen Kate Middleton a férjével egy Farm Shop előtt grasszál meglehetősen jó hangulatban, a spekulálók egy emberként kiáltottak fel, hogy „De hiszen ez nem is ő!” Innentől kezdve pedig már tényleg elszaladt az influenszerekkel a ló, kifundálták, hogy a felvételen Kate Middleton hasonmása, Heidi Agan látható, aki egyébként valóban nagyon hasonlít a nemes hölgyre, sőt megélhetésforrást biztosít neki ez a tény. Ám Heidi hiába bizonygatta, hogy nem ő játszotta el a felszabadult hercegi hitvest, már nem nagyon akartak hinni neki, alibi ide vagy oda. Felmerült az is, hogy Kate testvére, Pippa Middleton sétálgatott Vilmos herceggel, vagy egyszerűen mesterséges intelligencia segítségével csinálták meg a videót, hogy a nagyközönség gyanúit eloszlassák.

A rejtélyes eltűnés iránti érdeklődés a tetőpontjára hágott, s az interneten több tízmilliós megtekintéseket értek el azok a videók, melyek az ügyet taglalták. Gyakorlatilag nem maradt olyan ember, akinek van internethozzáférése, de nem találkozott egyetlen, a hercegnét érintő összeesküvéselmélettel sem, miközben a találgatások alanya még mindig nem szólalt meg.

Kate MIddleton,Összeesküvők,Összeesküvés-elmélet

Katalin hercegné végül március végén öntött tiszta vizet a pohárba.

Egy újabb videóban megmagyarázta, miért is vonult vissza a kíváncsi tekintetek elől: sajnos azzal ellentétben, amit az elején állítottak, az operáció után kiderült, hogy mégiscsak rákos jellegű megbetegedésről volt szó. Orvosai preventív kemoterápiát javasoltak, ő pedig családja körében akart lábadozni, illetve megbirkózni a rossz hírrel, de szerencsére jól érzi magát.

Ugyan az e szívszorító vallomást követő reakciók nagy része együttérző volt, és támogatásukról biztosították a fiatal hercegnét ezekben a nehéz időkben, azért kapott szegény a meleg mellett hideget is. Egyrészt felrótták neki, hogy nem beszélt időben a problémájáról, még azelőtt, hogy elejét vehette volna a rengeteg híresztelésnek. Másrészt pedig már azon kezdtek el témázni, hogy a megbetegedésről minden bizonnyal a Covid-oltás tehet, melyet szintén a nyilvánosság szeme láttára adatott be magának. Nem beszélve arról, hogy egyesek a kemoterápia hasznát is megkérdőjelezték, vagy épp azon véleményüknek adtak hangot, hogy még ez a legutóbbi videó sem valódi, és csak egy mesterséges Kate próbálja elterelni az emberek figyelmét a lényegről.

Nem egyszeri alkalom, hogy az összeesküvéselméletek terjesztői a brit uralkodói családot pécézték ki maguknak.

Egy időben a Kate eltűnését taglaló hírekkel az orosz Telegram applikáción belül az a dezinformáció látott napvilágot, hogy a király, III. Károly vesztette életét. Azt már hónapok óta tudni lehetett, hogy ő is rákos megbetegedéssel küzd, és a halálhírét szintén elég helyen osztották meg ahhoz, hogy hivatalos cáfolat szülessen róla. De a gyanúk szerint a Katalin hercegnéről szóló konteók egy részéért is az orosz dezinformációs gépezet lehet a felelős. A Kremlnek már csak azért is bögyében lehet a família, mert a háború óta többször felszólaltak Ukrajna védelmében, és Zelenszkijt is vendégül látták Buckinghamben.

Akárhogy is, ezt a fajta figyelmet aligha lehet irigyelni. Egy komoly diagnózissal megbékélni, miközben embert próbáló gyógymódot abszolvál valaki ilyen fiatalon, három kicsi gyermekkel – olyan mutatvány, ami miatt inkább csodálni, mintsem kritizálni kellene valakit. Ezért, mielőtt megosztjuk a következő szenzációhajhász posztot, mely elképesztő leleplezéssel kecsegtet bennünket, talán vehetnénk egy mély levegőt…

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább