Drónok a világűrben

A NASA régóta próbál eljutni a Marsra, hogy mintákat vegyenek és tanulmányozzák a legendás bolygót, amely már számtalan film, képregény, mese, szóbeszéd és legenda alapját adta. Ez párszor már össze is jött nekik, de sajnos nem mindig. 2016. október 21-én ugyanis sikerült szétkenniük a Mars felszínén az 1,3 milliárd dolláros projekt egyik résztvevőjét, a Schiaparelli űrszondát, amely 300 km/h-s sebességgel csapódott a Mars felszínének. Ezek után bizonyára ugyan olyan lelkesedéssel jelentkeznek majd az emberek a Marsra utazásra, ahogy azt pár évvel ezelőtt tették a Mars One projectre, ami a tervek szerint 2027-ben embereket szállíthat a vörös bolygóra, de ezt még elképesztően sok fejlesztés és kutatás előzi majd meg. Például különböző drónok küldése a bolygó felszínére, amelyek képesek olyan helyekre is eljutni, ahová a kerekeken guruló felfedező társaik nem.

 

Ilyen drón az Extreme Access Flyer, ami nem propellereket használ a mozgáshoz, hanem különböző gázt (pl. oxigént), vagy vízpárát, hiszen a propellerek nem sokat segítenének a légüres térben, a Mars erőteljes gravitációja pedig könnyedén legyőzné a forgó rotorokkal ellátott kis gépeket. Ezek a drónok a világűrben egy „anyahajóról” kerülnének kibocsájtásra egy-egy bolygó vagy aszteroida felszínére, hogy ott mintákat gyűjtsenek, majd a dolguk végeztével visszatérjenek az anyahajóra, hogy leadják a megszerzett mintát, és feltöltsék magukat egy újabb utazásra. A robotok perceket tölthetnének el egy olyan bolygó felszínén, mint a Mars, és órákat egy nagyobb aszteroida közelében, vagy a felszínén. Az anyahajót és a drónokat persze leginkább nem a Bosszúállók c. filmben szereplő, felhők között lebegő csatahajónak kell elképzelni, inkább amolyan szárnyas kapszula, vagy műhold-formára kell számítani.

 

A kis drónok egyébként képesek lesznek a legelérhetetlenebb helyekre is beférkőzni, sőt, a halálos gázok és a bizonyos szintű radioaktív sugárzás sem fogja őket bántani. A kis cserkészek egyszerre egy szerszámot vihetnek majd magukkal, amivel összesen 7 grammnyi mintát tudnak venni az adott bolygó vagy aszteroida anyagából. Persze a legkülönbözőbb mérőműszerekkel is fel lesznek szerelve, így a legpontosabban és leggyorsabban térképezhetnek majd fel eddig sosem látott aszteroida krátereket és hasadékokat, amelyeket más módszerekkel nem lehetne megvizsgálni. Ezeket a drónokat a Földön is alkalmazhatják (persze nem gáz-hajtással), a Marson pedig akár menedéket is találhatnak az embereknek egy hasadék, vagy barlang formájában. A lehetőségek a robotok és a technika fejlődésével egyre bővülnek, csak jól kell őket használni, és a Skynet.exe-t inkább hanyagolni kéne.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább