Egy új módszer, amely tíz nap alatt végez a rákkal

Az amerikai Stanford Egyetem kutatói új gyógymódot találtak a rák ellen, amelyet egereken már sikeresen elvégeztek. A kísérlet során közvetlenül a tumorba adott injekcióval stimulálták a szervezet immunrendszerét, és úgy tűnik, bevált, sőt, nem csak a közvetlenül beinjekciózott tumort, de a testben lévő más tumorokat is sikerült elpusztítani – írja a Science magazin.

A kutatók már régóta kísérleteznek különböző molekulák és vírusok tumorba való fecskendezésével, ám eddig sajnos nem könyvelhettek el sikert az emberi szervezetre nézve. Ennek a folyamatnak a hatékonyabbá tételén dolgozott az a stanfordi csapat is, amelyet Ron Levy vezetett.

A mostani kísérletsorozatban olyan húsz új molekulát próbáltak ki, amit eddig még nem. A kísérlet első lépéseként rákos sejteket ültettek az egerek bőre alá, a hasuk két különböző pontján. Miután a tumor növekedni kezdett, a tesztelt molekulákat különböző sorrendben az egerek egy-egy tumorjába injekciózták, és figyelték, hogy milyen hatással van rá, illetve a közvetlenül nem kezelt tumorra.

A legjobb eredményt egy olyan molekula hozta, amelynek az egyik összetevője a CpG nevű DNS-szakasz, a másik egy antitest. A molekula serkentette az immunműködést és beindította az immunrendszer védekezőképességét a rákkal szemben.

 

Levy szerint a molekula egyes része önmagukban szinte semmit nem érnének el, de ha együtt vetik be őket, akkor hatásosnak bizonyulnak:

Az ezzel a kombinációval befecskendezett tumorok kevesebb, mint tíz nap alatt teljesen eltűntek az egérkísérletekben. Sőt, a másik, érintetlenül hagyott tumor is felszívódott kevesebb mint húsz nap alatt – mondta Levy.

Ezután mellrákos egereknél is bevetették a keveréket, és azt vették észre, hogy miután az egyik tumorba beinjekciózták a molekulát, az megakadályozta a másik tumor növekedését, és a többi daganatos elváltozás megjelenését.

Persze a nagy kérdés most is az, hogy vajon beválik-e embereknél?

 

Levy csapata a következő lépésben nyirokrákos betegeknél fogja kipróbálni a módszert, és nagy reményeket fűznek hozzá, és nem csak a stanfordi csapat, hanem azok a kutatók is, akik nem vettek részt a kísérletben.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább