Konyháink húsz legdrágább alapanyaga (2. rész)

Gasztrobetyár

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/10. számában.

Ugye az előző részben már eléggé megfeszítettük a képzeletbeli „árgitárunk” húrjait, ám szinte biztos vagyok benne, hogy a mostani részben el is szaggatjuk a húrokat, sőt! Lehet magát a gitárt is izomból darabokra törjük olyan summák hallatán, amelyekbe némely alapanyagok, vagy gyümölcsök kerülnek. Mi „halandók” autót vagy luxusnyaralást veszünk annyiért, amennyit egyes kékvérű embertársaink egy vacsorára elköltenek! És akkor még csak vacsoráztak, még nem ittak semmit! Így a következő epizódokban a legdrágább italokat is szemrevételezzük… Hát kezdjük!

10.

A kékúszójú tonhalat az óceán „Ferrarijaként” is emlegetik, hiszen közel 100 km/órás sebességgel is képes úszni, és ha igazán nagyra nő, akkor akár két Ferrari árával is vetekszik egy-egy példány. Kilónkénti ára a leggyengébb esetben is eléri az 1 800 €-t, ám a híres tokiói halbörzén Kiyoshi Kimura, a japán sushikirály egy példányért közel 3 millió €-t fizetett… Akkor mennyibe kerülhetett egy sushiszett…?


9.

A Périgord fekete szarvasgombát a konyha gyémántjaként is emlegetik. Kilogrammonkénti ára eléri a 2 200 €-s határt is. A normál méretű szarvasgomba 4-500 €-t kóstál kilónként, ám a ritka francia fekete Périgord méretétől függően a fent említett árhatárt is súrolhatja. A szarvasgombák mesterséges termesztése szinte kizárt, a természetben télen nő, így január és március közti időszakban gyűjtik be különlegesen képzett kutyák segítségével.


8.

ensuke görögdinnyét biztosan nem veszel az alistáli út melletti piactéren, sőt, szinte alig van rá esély, hogy Európában megtaláljuk ezt a Japánból származó dinnyét. A kivételesen édes, majdnem fekete színű, és nagyjából tízezer darabos termés Hokkaidó szigetéről származik. Japánban egy kilenc kilós darabot több mint 6 000 €-nak megfelelő jenért passzoltak el, ám a darabonkénti átlagos 4 000 €-s ár is már hajmeresztő.


7.

Az albai fehér szarvasgomba tiszteletére még egy fesztivált, vagyis egy két hónapon át tartó szarvasgombavásárt is rendeznek minden évben október elején a piemonti Alba városában. A rendezvény már 90 éves múlttal rendelkezik. A fesztivál látogatottsága eléri a félmilliót is, ők pedig mind egytől egyig hatalmas kedvelői a fehér szarvasgombának. Sőt! Alba mellett létezik egy speciális kutyaakadémia is, ahol szarvasgombászásra tanítják az ebeket. Az értékesebb fehér szarvasgomba kilójáért akár 6 000 €-t is elkérhetnek, nagyságától, színeződésétől függően.


6.

A Peri Bali méz az egyik legegészségesebb, legízletesebb és persze a legdrágább a világon. A nevéből eredően sokan úgy gondolnák, hogy Baliról származik, ám ehelyett a nem is olyan messzi Törökországban vadméhek által termelődik. Günya Gündüz méhészhez kapcsolódik e ritka méz felfedezése, mikor egy szép napon egy barlangot vett észre a hegyekben, amely nyílása körül ezerszámra zümmögtek a méhek. A barlang olyan meredek volt, hogy professzionális hegymászóknak kellett 500 méteres sziklafalról begyűjteniük a mézet. Mindössze 18 kilogrammot sikerült összeszedniük, amelyből a méhész azonnal mintát küldött egy Franciaországban található laboratóriumba. A Peri Balinak elnevezett mézet hét éven át gyűjtögették a méhek, míg az emberünk fel nem fedezte. Olyannyira értékes ásványi anyagokat tartalmazott, hogy az első kilogramm mézért több mint 40 000 €-t fizettek. Voltak még hírek arról, hogy egy kínai gyár azután még 28 000 €-ért vásárolt egy kilót, ám a méz ára mára 7 000 €-ra „csökkent” kilónként.


5.

A sarlós fecske madárfészek az ázsiaiak kaviárja. Létezik fehér, illetve vörös fészek, amelyek közül a vörös az értékesebb. A kínai sarlós fecske nyálából készült madárfészket az ázsiai szakácsok vízben oldják fel, majd egy több száz éves recept alapján levest főznek belőle. Kilónkénti ára elérheti akár a 10 000 €-t is, hiszen a begyűjtéséhez hatalmas hegymászói és természeti tapasztalatokra van szükség.


4.

Az Absheron sáfrányt több mint ezer éve kizárólag Azerbajdzsán Absheron-félszigetén termesztik. Általában kis mennyiségben mezőgazdasági területeken, és jelenleg 1 kg belőle 11 000 €-ba kerül. A drága fűszereket általában a sáfrányrizshúsban használják. Ez Azerbajdzsán egyik nemzeti étele, és rendszerint különféle friss fűszernövényekkel és zöldségekkel tálalják.


3.

A Yubari dinnye, akárcsak a már említett Densuke görögdinnye, szintén Hokkaidó szigetén terem. A japánok nemzeti kincsként tekintenek erre a gyümölcsre, és a király gyümölcseként tartják számon. A szigetországban különleges gyümölcskultusz uralkodik, mivel Szapporóban árverésre is bocsátották, mikor is tavaly két dinnyéért 25 000 €-t fizetett ki egy rajongó. Kilókénti ára napjainkban is meghaladja a 12 000 €-t!


2. 

A Yartsa Gunbu Fungus egy újabb gombafajta a listánkon, amely Tibet, Kína, Nepál, Bhután és India 3 500 méter tengerszint feletti rétjein található. Hernyógombának is nevezik (Ophiocordyceps sinensis), és Ázsiában az egyik legnagyobb afrodiziákumnak számít. Inkább a gyógyszerészetben használják. Kilónkénti ára meghaladja a 18 000 €-t is.


1.

Az Almas kaviár a világ legdrágább kaviárja. A Kaszpi-tengerből halászott albínó tokhal ikrájából készül. Ez a kaviár a fehér színével azonnal kitűnik a többi fajta közül, ám nem valószínű, hogy valaha is akár egy pulton lesz a megszokott fekete és vörös színűekkel. A gyémánt kaviárként is emlegetett Almas kaviárt színarany dobozban csomagolják, és nagyjából 19-20 000 €-ért értékesítik. Ha venni szeretnél szilveszterre a szendvicsedre, akkor már most rendeld meg a londoni Caviar House and Prunnier-ben!


A 20-as listánk végére értünk, remélem, mindenki megtalálta a kedvenc alapanyagát, és a közeljövőben valamelyiknek szorítunk egy sort a konyhabútorunk, vagy a hűtőszekrényünk polcán… 🙂 Vagy ha esetleg valaki sarlós fecske fészkéből főz vasárnapi „húslevet”, legalább a fotóját küldjétek el… Sokan lehet épp a hernyógombára voksolnának, és noha attól éhesek maradnak, a cerkájukkal üveget is karcolhatnak…! 🙂 Legközelebb a legdrágább italokat vesszük szemügyre!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább