Havi kreatív: Vasy Orbán Kati – ékszerkészítő

Mi más tenne még szebbé egy női nyakat, mint egy olyan nyaklánc, aminek egyetlen célja azt kiemelni. Vasy Orbán Kati több technikát kombinálva teremti meg ékszereiben a kényes egyensúlyt a sok és kevés, a színes és egyszínű között.

Mikor szerettél bele először az ékszerekbe?

Nem az ékszerekbe szerettem bele, hanem a gyöngyökbe, az alkotásba. Még általános iskolában (mintegy 20 éve) az egyik napközis tanító nénitől kaptam először gyöngyöket és egy könyvecskét, abból tanultam meg állatokat fűzni, és pár nagyon egyszerű láncot, karkötőt. Pár évvel később, nyári táborban ismerkedtem meg a gyöngyszövéssel. A gyöngyök felhasználhatósága hozta magával az ékszerkészítést.

Mióta készíted magad is?

Harmadéves egyetemista voltam (kb. 10 éve), amikor a gyöngyök visszakerültek az életembe. Elkezdtem különféle gyöngytípusokkal, fűzési technikákkal megismerkedni, majd az évek során további ékszerkészítési technikákat sajátítottam el, és sok új alapanyaggal kezdtem el dolgozni.

Több technikának is a mestere vagy. Hol tanultad őket?

Autodidakta vagyok, többnyire az interneten fellelhető minták, leírások, képek voltak a segítségemre. Először gyöngyökkel dolgoztam (gyöngyfűzés, gyöngyszövés, gyöngyhímzés), kezdetben egy gyöngyös fórumon tettem szert infókra, majd egy Facebook-csoportokban. Az üvegrogyasztással egy kiállításon
ismerkedtem meg. Csomózott karkötőket azután kezdtem el készíteni, hogy kaptam egy darabot javításra, és egy barátnőm, aki ezzel is foglalkozott, megmutatta, hogy kell csinálni. A sujtásékszer-készítést leginkább kísérletezés által sajátítottam el, persze minimális irányadást és ihletet adtak az interneten fellelhető képek.

Az évek során többször is próbálkoztam a dróttal, de valahogy nem állt rá a kezem, mígnem kb. 2 évvel ezelőtt újra indíttatást éreztem a drótozásra, akkor jött el az ideje, megértem rá. Azóta is fejlesztem magam, kezdetben képes munkafolyamat-leírásokból, manapság YouTube-videókból is tanulgatok.

És végül a legújabb alapanyag, ami megihletett, az a polymer clay, közismert nevén süthető gyurma. YouTube-videókból próbálom ellesni, mi mindent s hogyan lehet kihozni belőle.

Melyik a kedvenced közülük és mire vagy a legbüszkébb?

A gyöngyözés az örök szerelem, de második kisfiam születése óta, sajnos, nem tudok vele foglalkozni. Nagyon szeretek drótozni, és jelenleg ez az a kreatív tevékenység, amit a rövidre szabott szabadidőmben csinálni tudok. Konkrét ékszert nem tudnék kiemelni, mert többnyire a szépen kivitelezett, munkaigényes darabok, sikeresen teljesített kihívások tesznek büszkévé, mindig a legújabb ilyennek örülök a legjobban. De talán megemlíteném, hogy az esküvői ékszereimet és a ruhám öv részét is én díszítettem gyöngyhímzéssel, erre annak idején nagyon büszke voltam.

Leginkább kik a megrendelőid?

Nem tudnék kategorizálni; ismerősök, ismeretlenek, fiatalok, idősek, de még férfiak is rendeltek már tőlem ékszert.

Nem célom a csupán megrendelésre történő ékszerkészítés – és szerencsére nincs is így – jobb szeretek a saját kedvemre alkotni, és örülök, ha az elkészült ékszereim megtalálják szerető gazdáikat.

Mert az ékszerkészítés számomra elsősorban az alkotásról szól, a kreatív energiáim hasznosításáról, a kikapcsolódásról, s csak másodrendű az értékesítés.

Mik a jövőbeni terveid?

Nem igazán vannak terveim, mondjuk inkább, hogy tudom, mit szeretnék (még többet alkotni), és tudom, hogy mit lenne hasznos csinálni (jobban ráülni az internetes értékesítésre, reklámra). De sajnos, jelenleg igencsak szűkre van szabva az erre fordítható időm, azt próbálom meg kedvemre kihasználni, azaz minél többet alkotni. A járvány miatt pedig idén, azon a pár vásáron való részvétel is kétséges, ahova el tudtam volna menni. Szóval jelenleg az élet tervez, én meg próbálom a lehető legtöbbet kihozni belőle.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább