A szemünk fénye

A cikk megjelenik a Klikk Out 2020/06. számában.

Kitekintve az ablakon, amikor ezek a sorok íródnak, egyáltalán nem látszódik, hogy időrendi sorrendben a nyárnak kellene következnie. A nyárhoz pedig hozzátartozik a forróság, a szabadban eltöltött órák és a napsugarak. Molnosi Adriennel, az ego optika optikusával a helyes napszemüveg-választásról beszélgettünk. Adrienn látszerész végzettségét Budapesten szerezte, valamint jelenleg a Semmelweis Egyetemen végzi optometrista tanulmányait.

Kicsit üljünk vissza a biológiaórára! A gyerekek szemének felépítése, érzékenysége különbözik a felnőttekétől?

A gyermekek szeme sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké. Pupillájuk tágabb, szemlencséjük tisztább, átlátszóbb, ezáltal kevésbé képes az UV-től megvédeni a retinájukat. Különösen veszélyeztettek a kék szemű gyerekek, mivel a szivárványhártyájuk kevesebb melanint tartalmaz.

A melaninnak milyen szerepe van?

A melanin az élőlények sejtjeiben, így az emberében is megtalálható sötét színű pigment, amelynek mennyisége és elhelyezkedése határozza meg a bőrünk, hajunk és szemünk szivárványhártyájának színét is. A melanin sejtjeink védőfaktoraként funkcionál a káros sugárzásokkal szemben, mint például az UV-sugárzás.

Tehát nyáron a gyermekek szemét védeni fontos.  De mi alapján válasszuk ki számukra a megfelelő napszemüveget?

Az első számú szempont mindenképp a maximális UV védelem  legyen a napszemüveg vásárlásakor.

UV400-as védelem nélkül se gyermeknek, se felnőttnek nem lenne szabad napszemüveget használni. Ennek az az oka, hogy a sötét színű lencse mögött ugyanúgy, ahogy este a sötétben is, a pupilla jobban kitágul. A tágabb pupillán keresztül pedig a megfelelő védelem nélküli napszemüveglencsén át több káros UV-sugárzás jut a szembe.

A gyereknapszemüveg kiválasztásánál lényeges, hogy a keret kényelmes legyen, anyaga ne irritálja a gyerekeket, ne legyen allergén. Célszerű, ha műanyag keretet választunk, léteznek nagyon flexibilis, rugalmas anyagból készült keretek, valamint különféle tartozékokat lehet a szárak végére vásárolni, hogy a mozgékonyabb gyerekeknek is stabilan fent maradjon a szemüveg. Ha a napszemüveglencséket nézzük, gyerekeknél mindenképp a polikarbonát alapanyagból készültek a legpraktikusabbak, mivel az törhetetlen műanyag, így ha a gyerek elesik futás, biciklizés közben, és össze is törik a szemüveg, a lencse egyben marad, és nem sérti meg a gyermek szemét, arcát.

A keretválaszték már nagyon gazdag, léteznek egyszínű, mintás, de akár mesefigurás gyereknapszemüvegek is. Fontos, hogy a választásnál kérjük ki a szakember tanácsát, de a konkrét napszemüveg kiválasztásánál a gyermeket is hagyni kell érvényesülni, hogy a keret  neki is tetsszen, és ha tetszik, hamarabb is fogja majd hordani.

Lényeges megemlíteni azt is, hogy ha a gyermeken nincs is fent a napszemüveg, egy siltes sapi vagy kalap legalább legyen a fején, ezzel is védve az arcát és a szemeit a káros UV-sugárzástól.

Kérlek, tegyünk tisztába pár fogalmat, amelyekről a legtöbbet hallunk a napszemüvegek kapcsán! Polarizált lencse, UV-szűrő, prizmás hatás. Ezek közül a gyerekek számára melyik fontos?

A polarizált lencse a csillogásokat szűri ki azáltal, hogy csak az egyik síkban engedi át a fénysugarakat. Autóvezetésnél és vízparton kifejezetten ajánlatos a használatuk. Védelmi funkciót nem biztosít, inkább csak nagyobb komfortérzetet ad.

Az UV-szűrőről már beszéltünk. A napszemüveg legfontosabb paramétere. Az UV-szűrő célja, hogy a viselő szemét megvédje a káros UV-sugárzástól. Fontos, hogy a viselt napszemüveg UV400-as szűrővel rendelkezzen.

A prizmás hatás a rossz minőségű lencsék optikai torzítását jelenti. Torz látást, eltolt képet, fejfájást, szédülést okozhat. A gyengébb minőségű napszemüvegeknél, ahol csak egy nagyon vékony fólia van a keretbe helyezve, gyakori a prizmás hatás, mivel könnyebben eltorzul a keret, például magasabb hőmérséklet hatására. A gyermekeknél és a felnőtteknél egyaránt a legfontosabb a megfelelő UV-szűrés, illetve a prizmás hatás nélküli napszemüveg kiválasztása.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább