Egy csészényi mágia | Csajos

A cikk megjelent 2023/06. számában.

Fotók: Pixabay.com

Iszunk egy teát? – hangzik el a kérdés a világ megannyi pontján naponta. A kávé mellett a tea a másik olyan meleg italunk, amelyet évszaktól függetlenül fogyaszthatunk, sőt, a fogyasztását néhány eszköz beszerzésével és némi tanulást követően valóságos művészetté is fejleszthetjük.

A teaszertartás eredete Ázsiában keresendő – különösképp Kínában és Japánban, ahol a teázásnak évezredekre visszanyúló hagyománya van. A társasági élet itt sokáig a teaházakban koncentrálódott, sőt, a japán gésatanulók (maikók) is megtanulják a teakészítés művészetét. Senki se gondolja, hogy ez kimerül egy filteres tea leforrázásában – alapvetés, hogy mindig szálas teát készítenek, és a használt eszközöknek is külön szerepe, jelentése van.

Mi az a tea?

A teacserje – camellia silensis két alapvető típusát különböztetjük meg, a kínai és az asszám teát. A növény háborítatlan körülmények között, akár nyolc-tíz méter magasra is megnőhet, azonban a termesztett változatokat egy-másfél méteresre vágják vissza annak érdekében, hogy kényelmes legyen a betakarítás. A legjelentősebb teaexportőrök Kína, Japán, Srí Lanka és India, ezek az országok látják el a világpiacot.

Csajos,Tea

Hányféle tea létezik?

Az erjesztés mértékétől függően négyféle típust különböztetünk meg:

fehér tea – inkább csak szárított, friss ízű.

zöld tea – nem erjesztett, antioxidánsokban gazdag.

oolong tea – részlegesen erjesztett, vitaminokban és nyomelemekben gazdag

fekete tea – teljesen erjesztett, karakteres, mély ízű

Mi az a teaszertartás?

A ma leginkább népszerű, többszöri felöntéses „kungfu teaszertartás” Kínában alakult ki a Csing dinasztia ideje alatt, az 1600-as évektől kezdve. A teaszertartásban minden mozdulatnak külön jelentősége van, a tálcán a mívesen megformált csészék, szűrők, edények mellett egy „teaszent” is helyet kap – ez általában valamelyik kínai horoszkóp szerinti állat. Rendszerint agyagból készül és az első korty teát rá kell önteni – ez szimbolizálja azt, hogy visszaadjuk a földnek azt, amit tőle kapunk.

Csajos,Tea

Tippek az otthoni teázás magasabb szintre emeléséhez:


– Szerezzünk be egy olyan vízforralót, amelyen szabályozni tudjuk a hőfokot. Különösen a fehér és zöld teáknál fontos, hogy ne forrásban lévő vízzel öntsük fel.
– Vásároljunk többféle típusú szálas teát, kóstoljuk végig őket többszöri felöntéssel. Négy-öt felöntést simán „elbír” egy átlagos minőségű tea. Kezdjük az alapfajtákkal, majd jöhetnek az ízesített variációk is – virágszirmokkal, gyógynövényekkel, aszalványokkal.
– A tea úgy tudja érvényesíteni az ízét, ha semmivel sem nyomjuk el azt – így a különböző édesítők, cukor, méz, citrom használata teljesen felesleges.
– Játszhatunk a hőfokokkal, áztatási idővel is – tapasztalni fogjuk, hogy a tea minden változtatás alkalmával más-más „arcát” mutatja majd.
– A teázást összeköthetjük imával, meditációval, légzőgyakorlattal is.
– Ha van rá lehetőségünk, menjünk teaszertartásra – erre Budapest mellett most már hazai berkekben is egyre inkább lehetőség nyílik.
– A teát fogyasszuk bátran nyáron is, melegen vagy lehűtve egyaránt – áldásos hatásait nem csak az emésztésünk, de a bőrünk is meghálálja majd, emellett energikusabbak is leszünk tőle.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább