Fogyjunk ésszerűen!

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

…az egészségünk, komfortérzésünk és önmagunk elfogadása érdekében!

A cikk megjelent a Klikk Out 2012/03. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Fotók: Pixabay

Kampányszerűen fogyni ilyen-olyan eredménnyel lehet, ám tartósan és úgy, hogy közben egészségünk ne károsodjon, csak okosan szabad.  Amennyiben tisztában vagyunk a nyersanyagok és az elfogyasztott mennyiségek energiát termelő tulajdonságaival, már csak az ételeink ésszerű átcsoportosítására, párosítására kell fókuszálnunk. Sejtjeinknek a folyamatos megújuláshoz szükségük van a folyamatos tápanyag-utánpótlásra.

Tartósan nem vonhatjuk meg testünktől ezt vagy azt a tápanyagot, vagyis hosszútávon nem iktathatunk ki ételcsoportokat étrendünkből anélkül, hogy azokat megfelelően helyettesítenénk ugyanolyan, vagy hasonló tápanyagtartalmú étkekkel.

 

Sokszor az évek múltán jelentkező hiánybetegségek bizony visszavezethetőek egy-egy hosszútávon megvont tápanyagcsoport nélkülözéséhez. Emésztőrendszerünk akkor működik megfelelően és biztonsággal, ha nem terheljük meg egyszeri nagy mennyiségekkel, és/vagy az ételcsoportok rossz párosításával.

Mit is jelent ez?

Az általunk elfogyasztott tápanyagok különböző helyen (szájüreg, gyomor, bélrendszer) és különböző – savas, neutrális, vagy lúgos kémhatású – közegben emésztődnek, vagyis bontódnak le olyan molekulákra, melyek már hasznosulhatnak sejtjeinkben életet jelentő energiaként, biztosítva ezáltal életfunkcióinkat. Nagyon leegyszerűsítve: például ha rosszul párosítva együtt fogyasztunk magas cukortartalmú gyümölcsöket valamilyen magas keményítő- és rosttartalmú zöldséggel, a gyümölcsből a könnyen emésztődő egyszerű cukrok elsőként lebomlanak, mialatt  a nehezen emésztődő zöldség úgymond „várakozik“ és erjed a gyomrunkban. Ez azon kívül, hogy rossz érzést, puffadást eredményez nekünk, még ráadásul  hosszútávon betegségekhez is vezethet. A helytelen ételpárosításokra további cikkeinkben folyamatosan kitérünk majd.

Eredményes fogyásunk érdekében egy héten keresztül vázoljuk fel magunknak az elfogyasztott reggelit, ebédet, vacsorát, és a főétkezések között elfogyasztottakat is. Próbáljuk a mennyiségeket behatárolni az általánosan elfogadott egységekre vonatkoztatva (egy egységnyi az egy maroknyi). Majd a feljegyzetteket értékeljük ki ismereteink birtokában, vagy forduljunk táplálkozási szakemberhez.

Tipp

Az ételeikhez felhasznált minden kiskanál cukrot a nap folyamán egyidejűleg gyűjtögessék egy átlátszó üvegpohárban is. Este szemléljék meg a cukorral teli poharat a polcon, majd helyezzék azt kedvenc foteljük mellé, biztos vagyok benne, hogy elrettentő példaként fogja Önöket motiválni a fogyásban. A cukros üdítőket szándékosan nem említem, mert annak létezését egyszer és mindenkorra felejtsék el, és iktassák ki életükből!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább