Házon kívül enni

A cikk megjelent a Klikk Out 2012/11. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Aki túl elfoglalt ahhoz, hogy vásároljon, otthon főzzön, már nálunk is egyre gyakrabban étkezik házon kívül. Talán a reggelit munkába menet kapkodja be, a helyi kávézóban ebédel, vacsorára elvitelre készült ételt fogyaszt, vagy vendéglőben vacsorázik. Az egészséges táplálkozás érdekében fontos, hogy ők is bölcsen válasszanak az eléjük rakott menüből. Íme, néhány gyakorlati tipp segítségül…

SZÁMÍT A MÉRET

Minél nagyobbak az adagok, annál könnyebb többet enni a szükségesnél. Esetleg mert fizetett érte, kötelezőnek érzi eltüntetni az ételt a tányérjából. Amennyiben a húshoz a köret párolt vagy grillezett zöldség, esetleg teljes értékű gabonagyöngye, nincs is ezzel baj. Ezek kevés energiát szolgáltatnak, viszont annál több fontos rostot és mikrotápanyagokat. A fehér lisztből készült nokedlivel és a fehér rizzsel már legyenek óvatosak, mert az ún. „üres szénhidrátok“ csoportjába sorolhatók. Tartalmaznak ugyan némi fehérjét, de hiányoznak belőlük a nagyon fontos rost- és ásványi anyagok, valamint a vitaminok. Túl gyorsan szívódnak fel, tehát hizlalnak. Cukorbetegek, fogyni vágyók ne fogyasszák.

Csak azt rendeljen, amire szüksége van! Desszertet ne!

Zöldség, gyümölcs kerüljön a menüválasztásába!

Naponta legalább 5 adag gyümölcs és zöldség elfogyasztása javallott, ezért mikor házon kívül étkezik, így válogasson. A zöldségek levesekben, salátákban, köretekben találhatók meg. A friss gyümölcslé, hűtött gyümölcsitalok hozzájárulnak gyümölcs- és zöldségadagjához.

MINŐSÉG ÉS ZSÍRMENNYISÉG

A vörös húsok, mint a marha, bárány, vad, jó vasforrások. A kacsa és a liba szintén gazdagok vasban, ám minden ilyen típusú hús meglehetősen zsíros lehet, ezért válasszon sovány húsrészeket. Válasszon olyan elkészítési formát, mint a grillezés, roston sütés. A csirke, pulyka természetes formában alacsony zsírtartalmúak.

Halolaj

A hal egy jó választás. Választhat „olajos” halat, mint a lazac, szardínia, makréla, tonhal, melyek omega-3 zsírsavakban gazdagok, vagy „sovány” halat, mint a lepényhal, ezüstös tőkehal, atlanti tőkehal. Itt is válassza a grillezést, roston sütést!

Keményítős nyersanyagok

Ha kenyeret rendel, válassza a teljes kiőrlésűt. A burgonyát héjában főzve, vagy héjában szárazon sütve! Ezek azok, amik táplálják is szervezetét. Válasszon paradicsomszószt a tejszín alapú szószok helyett.

Mártások és fűszerezés

Mindig kóstolja meg ételét, mielőtt sót vagy más ízesítőt használ. A konyhában a szakács már megfűszerezte ételét! A mártásokat az étel mellé kérje, ne ráöntve, ily módon olyan sokat, vagy keveset fogyaszthat, amennyit szeretne. A salátaöntetek közül inkább az olíva-, repcemag-, tök- vagy dióolaj alapúakat válassza, ezek gazdagok egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban. Kerülje a majonézes vagy tejszínes változatokat.

Tejtermékek

Sajtból, tejtermékekből válassza az alacsony zsírtartalmúakat.

Hüvelyesek

A hüvelyesek, mint a borsó-, bab- és lencsefélék, gyakran részei a hagyományos leveseknek és raguknak, miért ne próbálná ki hát ezeket, mikor házon kívül étkezik? A hüvelyesek nagyszerű kiegészítői a táplálkozásnak, mivel rostot szolgáltatnak, és nehezebb emészthetőségük miatt tovább fennmarad a jóllakottságérzés.

És egy pohár finom bor?

Egy pohár finom bor, vagy sör számos felnőtt étkezésének része, és mérsékelten fogyasztva egészséges is. Azonban ne feledje, a tiszta víz a legjobb szomjoltó, szervezete hálás lesz érte.

A VENDÉGSÉG-FAKTOR

Különleges alkalmakkor, abban a „mesés“ vendéglőben, amelyet már „ezer“ éve szándékozott kipróbálni, érezze jól magát, és fogyasszon bármit, ami élvezetet okoz. Ám ha rendszeresen házon kívül étkezik, úgy már nem számít „vendégnek“, a fentieket tartsa be!  A rendszeres és hosszútávú helytelen táplálkozás árt Önnek.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább