Betyáros disznóvágás

A cikk megjelent a Klikk Out 2020/03. számában.

Nem kisebb feladatot tűzött ki célul a Betyártanya böllércsapata, minthogy idén megméretettjük magunkat az Abádszalóki böllérversenyen, és képviseljük a Felvidéket, azon belül szeretett kisfalunkat, Nemeshódost ezen a neves rendezvényen.  Március 14. lett volna a nagy nap, amikor közel harminc jószág kés által okozott acélmérgezésben veszti életét, és hős halált hal csak azért, hogy mi, emberek csillapíthassuk a kakaskukorékolást is felülmúló gyomorkorgásunkat… A viccet félretéve!

A böllérfesztivál a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása kapcsán hozott intézkedésekből kifolyólag végül nem került megrendezésre, a disznóvágásról azonban egy hangulatos cikket olvashat az alábbiakban.

„Ha mindönki úgy tösz, ahogy tönni köll, mindön úgy lösz, ahogy lönni köll”

Rózsa Sándor

Mi, magyarok a legnagyobbak vagyunk mindenben… Majdnem! Nagyon ritka az olyan vidék a világban, ahol a jószágot megölik, ledarálják, majd saját belébe visszatolják… 🙂 Vicces vagy sem, már jó ideje így zajlik ez, és a nagyvilágból gyütt vándor tátott szájal figyeli a magyar disznóvágást. A vándor már a koránkeléstől is megszédül, nem még a disznófogó pálinkától! Bizony, fél ötkor „indul a bakterház”, és már forrnia kéne a víznek az üstökben! Hajnalban, tök sötétben belopózunk majd a disznóólba, majd a halálfélelemtől visító jószágot kihúzzuk az „oltár” elé, egy kis áramszünet, majd Mostszúrjad Sanyi egy jól irányított mozdulattal elvágja a jószág torkát, ezután odaugrik a vérfogó leányka, Csárdás Rozi, és felfogja az életet adó vért egy fazékba, miközben Rozi kedvese, Szikla Szili életmentő szívmasszázzsal próbálja majd megmenteni a szúrt seb által sérült jószágot…

Miután a jószág a lelkét kilehelte, a szípsíges jánycseléd a pálinka üvegét kinyitja, majd a csapatot egy kupica pálinkával kínálja. Eztán nem marad más hátra, mind az élettelen jószágot a Betyártanya udvarára cipelni, ahol Döbrögi Gyula, jómagam, Sobri Jóska és Zsuzsa nénje, a Süsü sárkány tüzet csiholunk, felizzítjuk a kotlákat, tárcsákat, majd készítjük a disznótoros ünnepség első falatjait. Elmaradhatatlan étkek sorakoznak fel majd a nap folyamán, ám kezdetnek, reggelinek egy kis hagymás sült vér, böllérmáj, vesevelő, velős pirítós, hagymás zsíros kenyér is megteszi. Ne feledjük említeni a tűzfelelősünket, egyszersmind az udvar mesterét, Botladozó Sanyit – Süsü sárkányné megszelídítőjét, vagy szédítőjét, aki a mindenes lesz a Betyártanya udvarán…

Perzselő, van-gyufád, hol-a-lapát, tegyük-fel-a-rácsra, elmondom-neked, ku**a-nehéz-ba***a-meg,  jöhet-a-forró-víz, hol-a-kefe, majd-én-kaparom, elég-fehér-Józsikám, akkor-igyunk-egyet, na-még-egyet, mi-ez-szilva, barack-ba*d-meg, egészségetekre, a*disznóéra.. 🙂 

Disznóölés szavakban – aki már megérte, ezt megérti! Elnézést a kis káromkodásért, de falun ez így megy! És még csak a jószág perzselésénél és a tisztításánál járunk! Folytatjuk? Ez nem is kérdés.

Kész-a-vér, üljetek-már-le, ne-állva-egyél, hol-a-kenyér, vágjál-nekem-is, szípsíg-öntsél-még-egy-kupicával…!

Ku**a-jóllaktam, ki-fog-most-hajolgatni, na-csapjunk-a-lovak-közé, hol-a-bárd, hasítod-vagy-majd-én, hol-a-fűrész, ilyet-se-láttam-még, mekkora-bele-van, ne-törődjél-vele!

Ilyen és ehhez hasonló szóbeszéddel akár be is fejezhetnénk az egész disznóvágást, ám nem feledkezhetünk meg a rengeteg vendégről, nagyjából tizenötezer éhes bendőről, akik épp azért látogatnak ki a böllérfesztiválra, hogy kóstolgathassanak, fogyaszthassanak, jóllakjanak. Mindez úgy zajlik, hogy a belépéskor kóstolójegyeket váltanak, majd azért bármelyik udvarban kóstolót kapnak. Ez nem teljes adag étel, hiszen hogy bírnának vagy harminc udvarban mazsolázni…?

Mit készítünk még  a nap folyamán? Toros húslevest csigatésztával, toros káposztát abált léből, toros körömpörköltet, kolduskásás árpakönnyel, bográcsos leányfogó böllérgulyást, böllérpecsenyét, cigánypecsenyét, ropogós rántott húst, májas-véres hurkát, sült kolbászt, töpörtyűt, kocsonyát, disznósajtot, sült oldalast, krumplisalátát káposztás sztrapacskát, ezen felül pogácsákat, süteményeket és nem utolsó sorban forralt bort, pálinkát… Már most a bőség zavarával küzdünk, ám minket ez nem nagyon zavar.

Asztalhoz-emberek, kidurranok-ba*d-meg, én-is, ilyen-jót-se-ettem-még, tele-a-belem, igyunk-már-egy-kicsit, szípsíg-öntsél-egy-kupicával, hun-a-vécé…?!

Szeretem a disznóölést, ám a disznóölésre vendégként érkezni a legjobb dolog!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább