Rajtunk a szégyen, „egyhárom”. Ó, Istenem!

(DAC–Szered, kicsit másképp)

FOTÓK: SZABÓ PÉTER PÁL

Egyáltalán nem dob fel, hogy az utóbbi időben folyamatosan kritikát fogalmazok meg a DAC-ról. Sőt, ha választhatnék, üresen hagynám ezt a felületet, épp csak az eredményt írnám le a szignóm fölé. Talán ugyanazt érném el vele, amit ezzel a jegyzettel, mert akik felelősek a gyatra teljesítményért, úgysem olvassák el. Akik pedig szomorkodnak, csak mégjobban megfájdítom a szívüket vele. Annak idején, mikor Világi Oszkár átvette a klubot, egy interjúban megkérdezték tőle: nem tart-e attól, hogy egyszer majd neki is „game over”-t kiáltanak, mint a Mohseniéknak?

Már nem emlékszem, mit felelt, de nem is lényeges. Ismerem a szurkolók jelentős hányadát, és úgy gondolom, sosem kiáltanák. A tulajdonos úrnak biztosan nem, aki pedig dühösen fröcsögve belekezdene, végül a nyelvébe harapna. Bárhogy is volt és bármi is lesz, a szurkolók tudják, mit tett a klubért, hálásak érte, ugyanakkor a szurkolók nem hülyék! A pénz beszél, manapság focit lehetetlen pénz nélkül „csinálni”, sem infrastruktúrát, sem stadiont, semmit! Egy dolgot nem lehet pénzen venni, még az ördög is meghajlik, de:

Pénzért sosem kapsz szívet!

Érdekből bárki a barátod lesz, ha jól megfizetik, de sosem lesz annyira eltökélt, hogy olyat is megtegyen, amit ingyen is bármikor! Én emlékszem olyan esetre, mikor a régi stadionban nem volt meleg víz, mégis megszakadtak a játékosok a pályán, olykor a győzelem is összejött.

Most egy főt nem tudnék mutatni ebből a kompániából, akik a Szered ellen játszottak, aki azért izzadt kilencven percig, mert a DAC-ban focizhat és meg is becsüli ezt. Bocs, de nem! Folyton ugyanaz a sablonos szöveg, mindent megteszünk a klubért, a szurkolóinkért. Inkább mindent is kéne! Tudom, vannak hullámvölgyek egy csapat életében, nem lehet mindig minden zökkenőmentes, de ez a keret már annyi bosszúságot okozott nekünk, hogy a Szered elleni 1:3 után:

Azt sem érdemlik meg, hogy meleg vízben lezuhanyozzanak!

Tetszenek tudni, kedves olvasóim, mennyi az átlagos nézőszám a „horalkysoknál”? Nincs kétszáz! Még saját stadionjuk sincs, csak engedményeik, eljönnek Dunaszerdahelyre és orrbadörgölik a DAC-ot, fényévekkel kevesebb költségvetéssel. Szokás szerint egész héten ment a fogadkozás, aztán ahogy a vendégek mestere mondta: „Berúgtuk a másodikat, majd a harmadikat is, a DAC pedig örülhet, hogy a végén nem kapta meg a negyedik és az ötödik gólt.” – sajnos az a baj, igaza volt.

Ha ez kell, ám legyen, menjen az üzlet, menjen a bolt, a foci meg le van sz**va…

Kezdő volt a Nicolaescu, újra láttuk Lamkel Zét a pályán, sőt a Ljubičićet is, csak elképzelést nem láthattunk. Nem hiszem, hogy annak idején ezt céloztuk meg a tervekben, a DAC kiváló márka és jó vétel volt.

A lelátón is időről időre összeverbuválódik pár arc, s talán átláthatatlan összetételben és célokkal, csak „őrült fiúkként” aposztrofálva küldik nyugovóra a levitézlett, fogatlan fanklubot, izomból, kitartóan bíztatva a DAC-ot. Csatlakozom a molinójukhoz: „Nyugodj békében, Nagy Adrián!” – részvétem a családnak és a DAC-családnak.

Rettentő mozzanatot láttam viszont a meccs végén a B-közép előtt, felsorakozott a secu, hogy védje a saját játékosainkat a szurkolóinktól!

Tán’ volt félnivalójuk?

Pedig azt hallottam, szeretnek verekedni!? Az egész ország tudja már, röhögnek is eleget rajtunk! Aki csak viseli a sárga-kék mezt, őt hidegen hagyja, aki ilyen labdarúgókat hoz ide, hogy ennyire vastag bőr legyen a képükön, annak vajon DAC-szíve van? Tudom, üzlet… A minap letiltottam a klub hirdetését a Facebookon, mert annyira eszméletlenül nyomult, hogy vegyek limitált DAC-mezt, hogy az már egészségtelen. Pedig sok szurkolóhoz hasonlóan, állítom, jópár évtizede az életem a DAC, de nekem elsősorban foci kell!

Szenvedély és nem pajzs, büszkeség és nem bosszúság. Igen, ehhez is kell a pénz.

A covid miatt csak 25%-ig telhettek meg a lelátók, s bár úgy tudom, minden forgalomba hozható jegy elkelt, a 4 ezer alatti nézőszám éppen a kemény realitás. Akarat és szív kéne, alázat, mert amiből mostanában gazdagon kijutott, attól kezd tele lenni a hócipőm. Tényleg vannak, akik csupán viselik a sárga-kék mezt, meg a fehér inget, de rajtunk, szurkolókon egyre inkább csak a szégyen marad meg! És állítólag a valaha volt legerősebb keretünk van. Hát szakember az ilyen? „Egyhárom”, ó, Istenem!

DAC 1904–SZERED 1:3 (1:1)

Góllövőnk: Krstović

DAC: Jedlička – Ciganiks, Kružliak, Muhamedbegović, Davis – Andzouana (69. Veselovský), Dimun (59. Balić), Schäfer, Lamkel Zé – Nicolaescu (59. Hahn), Krstović (77. Verlinden).

(Roberto)

KAPCSOLÓDÓ:
A SzerdaHelyzet nyilatkozik a DAC–Szered (1:3) mérkőzésről
Álljunk meg egy-két pillanatra – Fotók és videók a DAC–Szered meccsről

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább