Zöldségfogyasztás – Rendszeresen, részben nyersen

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

Amikor zöldséget fogyasztunk, mindig jusson eszünkbe, hogy épp egy olyan apró kis vegyületet juttatunk szervezetünkbe, mely az egészségünket építi. A táplálkozási szakemberek évtizedek óta hangsúlyozzák, hogy a zöldségek rendszeres, és részben nyersen való fogyasztása a helyes táplálkozás egyik alappillére. Lehet, hogy ez megdöbbentően hangzik, de sok családban még mindig csak ritkán kerül az asztalra friss saláta, önálló zöldséges fogás, vagy akár zöldségköret. Pedig az élénk színű zöldségek rendszeres fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri, valamint a rosszindulatú daganatos megbetegedések kialakulásának esélyeit.

A cikk megjelent a Klikk Out 2012/06. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

A nyár, amikor a meleg miatt amúgy is a kevésbé kalóriadús, magasabb víztartalmú ételeket kívánjuk, ideális időszak a változtatás megkezdésére. Nem mindenkinek természetes, hogy zöldséget fogyaszt. Ezt is tanulnunk kell, mint sok más egészséges szokást (pl. vizet inni nem csak akkor, amikor már szomjasak vagyunk, akárcsak azt, hogy a falatot elégszer megrágjuk).

Akinek a szervezete nincs hozzászokva a zöldségek fogyasztásához, átmenetileg felfújódást, gázosodást tapasztalhat. Ettől nem kell megijedni, ez csupán az emésztőrendszer természetes reakciója az újfajta, magas rosttartalmú táplálékra, ami rendkívül jótékony hatással van az egész szervezetre, ahogy az emésztésre is.

 

A vegyes saláta az egyik legjobb gyorsétel. Zöldségeinkből percek alatt elkészíthető, egészséges, könnyű, élő táplálék. Akinek elsőre merész ötletnek tűnik egy étkezés alkalmával csakis zöldséget ennie, kezdje el lecserélni hagyományos köreteit vegyes zöldségre. Ha egy héten kétszer nem krumplit, rizst, vagy tésztát eszünk a húshoz, hanem párolt, vagy wokban sült zöldséget, esetleg vegyes salátát, máris megtettük az első lépéseket.

A zöldségeket felhasználhatjuk levesnek, salátának, szendvicskrémnek, szósznak, fasírtnak, egytálételnek, vagy rétegezve, töltve, sütve, párolva, hússal, gabonával, tojással párosítva. Ne ragadjunk le a főzeléknél! Rántás és habarás nélkül is millióféleképpen lehet ízgazdag, érdekes zöldségételeket készíteni (gondoljunk csak a nyugati országok konyháira, mennyire ritka a rántás maga, és mennyivel gyakoribb a zöldségköret, mely a krumplit, rizst helyettesíti!) Rendszeres fogyasztásukkal tapasztalni fogjuk, hogy energiaszintünk egyenletesebb lesz, délután nem tör ránk az álmosság, és este még van erőnk részt venni családi programokban, játékban, beszélgetésben is. Hát nem megéri?

Bátorítsuk a kisgyerekeket is minél változatosabb zöldségfogyasztásra!

 

A zöldségfogyasztás az egészséges táplálkozás fontos része. Mint az egyik nagy élelmiszercsoport, a zöldségfélék élelmi rostot, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat szolgáltatnak. Azonban a fiatal gyerekek fogyasztásukra való motiválása gyakran jelent kihívást.

Biztosan sok szülő ismeri, hogy a kisgyerekek akaratossá és válogatóssá válhatnak, sokan közülük utálják a zöldségféléket, és ezzel küzdelemmé változtatják az étkezési időt. Fontos viszont felismerni, hogy az ételválasztási szokások formálhatóak. Tudva, hogy a kisgyermek ételválasztása meghatározza jövőbeli táplálkozási szokásait, szánjunk kellő időt és energiát azok formálására.

A kisgyermekek öröklötten kedvelik az édes, és kerülik a savanyú vagy keserű élelmiszereket. Érdekes módon úgy tűnik, hogy a kisbabák ízpreferenciáját az is befolyásolja, hogy mit fogyasztott az anya a várandósság és a szoptatás alatt.

 

Egy vizsgálat során olyan anyák csecsemőinél, akik várandósságuk és a szoptatás közben rendszeresen fogyasztottak sárgarépalevet, kevesebb negatív arckifejezés mutatkozott, mikor sárgarépa ízesítésű gabonapelyhet fogyasztottak. Azoknál a csecsemőknél, akik anyja vizet ivott a várandósság és a szoptatás alatt, nem mutatkozott ilyen különbség.

Ha egy várandós nő változatosan, zöldségfélékben dúsan étkezik, gyermeke valószínűleg több különböző ízt megkedvel, mint az a gyermek, aki csak korlátozottan volt kitéve a különféle élelmiszerek megtapasztalásának a várandósság és a szoptatás közben.

Havi tipp:

Fogyasszon a nap folyamán legalább háromféle zöldséget. Párolva, főzve, sütve. Nyersen azt, melynek elfogyasztása után nem tapasztal felfúvódást. Az esti órákban különösen kerülendők a puffasztó zöldségek, mint a karfiol, kel, bab…

A zöldségféléket gyümölccsel egyidejűleg ne fogyasszuk, kivételt képeznek a citromfélék levei. Ezekkel ízesíthetjük salátáinkat.  Miért ne? Mert a számunkra értékes rostanyagokban dús zöldségek emésztési ideje sokkal hosszabb, mint a könnyen emésztődő gyümölcsöké, ezért együtt fogyasztásuk a gyomorban erjedéshez vezet, ami árt nekünk, mert betegséget eredményez.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább