A zenével együtt képesek vagyunk rá!

I Love Eco

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/09. számában.

A zene nemcsak ellazít, feltölt és örvendeztet, de inspirál és formál is egyben. A szeptemberi zenés rovatban most kapcsoljuk össze a zenét és a közösséget a környezettel és a tudatos életmóddal. Ismerd meg azokat a sztárokat, akik aktívan bekapcsolódtak a vérző bolygó sebeinek befoltozásába, valamint azokat a lokál fesztiválokat, amelyek a zero waste (azaz hulladékmentes) irányba tartanak, és tudd meg, miért fogadja hatalmas taps a 80 éves tengerbiológusok, főemlős-kutatók felszólalásait a fesztiválok nagyszínpadjain.

A zene segítségével és a közösség erejével megteremthetjük ezen a bolygón azt a környezetet, amiben a jövőben teljes harmóniában élhetünk a természettel, ahol nem a felhalmozott műanyag értékek számítanak,  annál inkább az organikus, fenntartható, boldog lét egy csodás, tiszta világban. Ha tudatosan hallgatsz és válogatsz zenét, az az életmódodban is megmutatkozik. Ugyanannyira megválogatod, mit vásárolsz, mit eszel és az ökolábnyomod is próbálod minimálisra csökkenteni. (Nálunk egy embernek átlagban négy hektár az ökológiai lábnyoma.)

Glastonbury
MI AZ A ZERO WASTE?

Jelentése “zero hulladék”, tehát  bevásárláskor nem veszel felesleges dolgokat, főleg nem zacskózod azokat. A felgyülemlett szemetet újrahasznosítod, vagy ha nem megy, olyan helyre viszed, ahol mások megteszik helyetted. Nem vásárolsz műanyagot, olcsó divatcuccokat, olcsó importhúst, gyorskaját és kozmetikai szereket, amik miatt most ég az Amazonas. Mert a pálmaolaj „kincs”.

Rohamosan pusztul a föld, csakis azért, mert szeretünk kényelmesen élni. Mit tehet itt a zene és a gondolkodó emberekből álló közösség? 

Pohoda

Már jó ideje a kis- és nagyfesztiválok, a szabadtéri bulik és a klubok feladata a közösséget ösztönözni a fenntartható életmód elérésére, valamint a szemét és a masszív pazarlás divatos kultúráját minimálisra, vagy szinte nullára csökkenteni. A gigafesztiválokon tízezrek tartózkodnak egyszerre, és annyi hulladékot termelnek pár nap alatt, mint normális esetben egy falu egész évben. Személyes tapasztalatom egy 2013-as BeeFree fesztiválhoz köthető, ahol reggel kilenckor léptünk fel az előző estéről ott maradt, térdig érő műanyag flakonokban és szemétben. A szemetet délre sem takarították el. Azóta ez nálunk sokat javult, de még mindig van mit tanulni.

Egy olyan kort élünk, ahol 2020-ra bármilyen rendezvényen ciki lesz az egyszer használatos műanyag eszközök használata és a nem szelektív szemetelés.

Gyüttment Fesztivál
Lokál fesztiválok, amelyek mutatják a helyes irányt és ösztönzik a fesztiválozókat:

2017-ben az oszkói Gyüttment Fesztivál volt az első rendezvény Magyarországon (és az egyik első Európában), amelyet szigorúan Zéró Hulladék irányelvek szerint szerveztek és bonyolítottak. Nem voltak kitéve szemetesek, a büfék környékén rend és tisztaság volt, az emberek a saját tányérjukat és poharukat használták az evéshez/iváshoz, és csak olyan hulladék keletkezett, amit a helyszínen komposztálni tudtak. Idén még nagyobb hangsúllyal folytatták a zéró hulladék elvét a közlekedésre, étel- és italfogyasztásra, építésdekorra, energia- és vízfelhasználásra és a hangszennyezésre egyaránt.

Magyarországon ebben a szellemiségben zajlik a Művészetek Völgye, a Samsara, a Sun fesztivál és az OZORA, de már a Sziget produkció által rendezett fesztiválokon is visszaváltható pohár és papír szívószál a menő.

Szlovákiában is példás törekvésekkel inspirálják a fesztiválozókat és óvják a környezetet. Ennek zászlóvivője a multikulti Pohoda, az Uprising és a Drienok. 

Billie Eilish

Sztárok és zenekarok, akik kemény munkával kapcsolódnak a bolygó megmentéséhez:


GREEN DAY

 

A Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsával közreműködve az USA szenvedélyes olajfüggőségét szeretnék megállítani. YouTube-csatornájukon környezetvédelmi és energiagazdaságos tanácsokkal látják el a rajongókat.


PEARL JAM

 

Egymillió dollárt adományozott kilenc olyan szervezetnek, amelyek a klímaváltozás elkerülésén dolgoznak.


MOBY

 

A vegán, életigenlő popsztár elszánt aktivistaként küzd az állatokért és az éhező emberekért. Létrehozta a MobyGratis.com weboldalat, amely lehetőséget ad a kezdő zenekaroknak és filmkészítőknek, hogy érvényesüljenek. A profi segítség teljesen ingyen történik, viszont cserébe a jogdíjak a Humane Society alapítványhoz kerülnek.


SHERYL CROW

 

A globális felmelegedés ellen küzd. Koncertjein ökofalvakat hoz létre, ahol 50 szervezet tart előadást és felvilágosítást a résztvevőknek a helyes, környezetbarát életmódról.


BILLIE EILISH

 

Videóiban sziklaszilárdan kiáll az állatok mészárlása ellen, rajongóit keményen kéri, hogy térjenek a növényi alapú étrendre, vagy inkább ne hallgassák a zenéit.


2019-ben már nemcsak a popsztárok uralják a zenés fesztiválok nagyszínpadjait:


SIR DAVID ATTENBOROUGH A BRIT GLASTONBURY FESZTIVÁLON

 

Szinte megszólalni sem tudott, akkora ovációval fogadták az egyik leghíresebb brit popkulturális esemény utolsó napján, idén júniusban. A világhírű természettudós személyesen mondott köszönetet azért, hogy a fesztivál közönsége öt napon keresztül műanyag palackos italok nélkül bulizott.

Hálát adott a közönségnek, hogy türelmesek voltak, és ennek hála 1 millió műanyag flakon felhasználásától óvták meg a bolygót.


JANE GOODALL AZ IDEI SZIGETEN

 

Ugyancsak hatalmas ujjongás közepette fogadták a Sziget nagyszínpadján, a Franz Ferdinand koncertje után Jane Goodall főemlőskutatót, aki a fenntarthatóság fontosságáról és az emberi jogokról szólalt fel. Arra kérte a fesztiválozókat, hogy ítéljék el a háborúkat, a fegyverkezést és a bőrszín, vallás vagy nemi identitás miatti kirekesztést. Felhívta a figyelmet arra, hogy az erdők pusztításával egyre szűkül az állatok élettere. Jane idős kora ellenére járja a világot, az év szinte minden napján felszólal egy-egy fesztiválon. Reményt lát a fiatal generációban, amelynek tagjai egyre tudatosabban élnek és visszatérnek a természethez, amivel harmóniában élnek. 

Az öregjeink egyek voltak a természettel, maguk termelték ki vegyszerek nélkül azt, amit megettek, nem halmoztak feleseges élvezeteket, gyalog mentek a szomszéd boltba, komposztáltak és szerettek élni. Térjünk mi is ide vissza, ne adjunk teret a pusztulásnak, ne mutassunk igényt az olcsó, minőségtelen, de rendkívül kockázatos úton előállított termékekre. Vegyünk példát a fesztiváloktól, tanuljunk a fent említett zenekaroktól és aktivistáktól, a legfontosabb pedig, hogy szeressünk élni és szeressük a zenét!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább