Te jó ég, mi lett belőlünk?!

Apu(ci)róka

A cikk megjelenik a Klikk Out 2020/06. számában.

Fotók: Horen

Instagram: @rokkorokush

A minap arról beszélgettünk Renivel, hogy micsoda cselekményekre volt időnk Róki előtt. A városban tudtunk ebédelni vagy vacsorázni, és még egy kávéra is elmentünk egynéhányszor a héten. Jártunk moziba, együtt bevásárolni, meg olyan úri hóbortokat űztünk, hogy a teraszunkon egy pohár bor/sör mellett könyvet olvastunk a naplementében! Most képzeljétek el!

Pillanatnyilag ez olyan, mint amilyennek a járványhelyzet előtti időszak tűnhetett sokak számára a karantén alatt. Na már most, ha Róki ezeket a sorokat olvassa majd tizenegynéhány év múlva, és éppen lázad, akkor ezzel príma kis muníciót nyomtan a kezébe: „A koronavírushoz hasonlítottál?!”

Lehet ebből azután óránkénti életjáradék lesz a kisötösökből, vagy a majd akkor érvényes „a kisszázas az új kisötös”-ből, de megpróbálok ebből kijönni valahogy, hiszen azért kell maradjon valami nyugdíjas éveink világkörüli útjaira is! Szóval mi vagyunk a magunk kórokozói, meg baltái, melyek révén kívül-belül folyamatosan faragjuk és izmosítjuk magunkat. Ami nem öl meg, az megerősít, vagy mi a szösz! Rókus, te a hadügyminiszter vagy, aki felügyeli ezt a rendkívüli állapotot – ami feltehetően tizenegynéhány év múlva különösen érvényes lesz!

No, de nem azért gyűltünk mi itt össze, hogy alaposan kipanaszkodjam magam, hiszen mibelőlünk is végül úgy is lesz valami, ha más nem, akkor senkihelyettes. Fejlődünk, fejlődünk, és ahogy Hofi Géza mondta, vannak eredményeink, de majd kiküszöböljük őket! De szükség is van erre, hiszen – ugyancsak Hofi nyomán – itt az egy főre jutó bunkók száma kettő!

Mindenesetre elkerülhetetlenül egyre sokoldalúbbá válunk, már-már olyanok vagyunk, mint egy labda, és ezt most nem a belemre értem! Lássunk egy válogatottat abból, mi lett mostanra belőlünk!

RAMBO

Ez olyan, mint amikor éneklés előtt megköszörüli az ember a torkát, és kiadja a Pavarottit. Írhattam volna találóan Rocky-t is, hisz egy tőről fakadnak, de a mi Rokink nem olyasvalakit igényel, akit időnként kiütnek, hanem olyat, aki csúzlival is leterít egy tankot! Amióta megvan a kicsi, úgy érzem, ezt a képességet elő tudom hívni magamból, ha kell!

SARAH CONNOR

Természetesen Reni se különb. Szó sincs arról, hogy ne kéne néha menekülnie a saját fia – noha nem jövő-, de jelenbeli – hasításai okán, és ugyan a feleségem kis termetű és végtelenül aranyos, de higgyétek el, az álca alatt ott lapul két sörétes!

PÓKEMBER

Nehéz elengedni a szuperhős vonalat az ifjú szülői perspektívából, pláne, hogy a fennálló helyzet szerint olyan ügyesen ugrálunk bútorról bútorra és kerülgetjük a szárazföldi káoszt, mintha közel másfél éve valami megcsípett volna!

CHUCK NOLAND

A Számkivetett ember, akinek egyetlen társa egy szótlan gömböc. Csupán annyi a különbség, hogy a Miénk már nem egy szótlan, de mindenesetre korántsem egy csendes gömböc! A többi passzol! (Volna valamelyikőtöknek kölcsibe egy tutaja?)

A BOLYGÓ KAPITÁNYA

Bármennyire is macerás időnként, a mosható pelenkákat már kb. egy éve alkalmazzuk, én meg egyre szőrszálhasogatóbban szelektálok. Roki néha fogja és átrakja a konzervdobozt a kommunálisba, de azért nem mindig akar kicseszni velem.

GORDON RAMSAY

A konyhában nincs pardon. Precízen, időre kell elkészülni, mielőtt Rókus árgus tekintete felfedezi, hogy olyasvalami készül, amiből ő éppen kimarad. Ráadásul a Főnöknek elégedettnek kell lennie a produktummal. Hm, lehet hogy Gordon nem is mi lettünk, hanem ő?

JOACHIM LÖW

A szagok pápája! Rókus előtt azt hittem, kínok közt fogok fetrengeni egy kis kakitól, mára meg csaknem tudományos érdeklődéssel, méltóságteljesen vizsgálom a pelus tartalmát.

LARVELL JONES

Szerintem nincs az a szülő, aki megúszná, hogy a Rendőrakadémia hangutánzó hekusává váljon. Szinkronizálok Kisvakondot, Peppa malacot, egy hétköznapi elefántot, baglyot, varjút, próbálkozom a nyúllal is. A cicákat illetően valamit elszúrhattam, mert egyetlen padavanom, Roki tiszta más hangot ad ki, de majd még finomítunk rajta.

A HABÓ

Avagy Roald Dahl együgyűcske, de mérhetetlenül kedves Hatalmas Barátságos Óriása. Ezek lehetünk Roki perspektívájából. Legalábbis remélem, hogy abból nem a Trónok harca zombióriásának tűnünk, mint ahogy egyébként a tükörben kinézünk.

WILLY WONKA

Egyre több itt a csecsebecse. Hozzánk aztán jöhet minden aranyszelvényes kölyök, senkit nem folytunk csokoládéfolyóba, se nem fog felfúvódni valami csodarágótól, de a végén így is csak egy maradhat. Úgyis tudjátok…!

Mindebből láthatjátok, mennyire, de mennyire piszkosul szórakoztató (= bonyolult és súlyos) szülőnek lenni. Valakinek az életkéjében jó pár évig az általam 25-30 évvel ezelőtt imádott karakterekké válhatok, miközben 25-30 éve ez ügyben, például egy fapuskának kikiáltott görbe bottal a mama diófáján csüngve senki nem vett komolyan! Pedig akkor is percek alatt végeztem a kertben egy rakás burmai terroristával…

A kölyök szemében könnyedén azzá válhatunk, amivé szerettünk volna, és ha ehhez társul némi józanság, következetesség, jó adag figyelem és óvatosság, akkor ő pedig remélhetőleg ugyancsak azzá válhat, amivé majd ő szeretne, és aminek közben mi is rettentően örülnénk.


AZ ÖSSZES EPIZÓD:

 

1. Boldog új életke!
2. Rókus úrfi
3. Ott voltam!
4. Tíz dolog, amit imádok benned!
5. A Vuclik, a Muclik, a Durcik meg a Hurcik!
6. Ásó, kapa, nagybőgő!
7. Hogyan szerettem meg a kisfiamat?
8. Szóltunk a kis köpcösnek, és ő válaszolt!
9. Mi nem leszünk olyan szülők…!
10. Husi a köbön!
11. Pusztító utolsó mondatok a kicsi mellett
12. Azt a hétszázát, megtanultam énekelni!
13. Embert faragunk belőle – meg magunkból
14. Mosolyogj, nevess, kuncogj, kacagj!
15. „Amit ma megtehetsz, halaszd holnapra!” (©Roki)
16. Anyu, Apu, én csak szép emlékeket akarok!
17. Fordulj, Róka, csosszantóra!
18. Leesett
19. Ami egykor hidegen hagyott, most majd’ felrobbant!
20. Alig vártuk, hogy eljöjjön ez a nap!
21. A nagy büdös helyzet!
22. Anyu(ci)róka
23. Koszmix a kádban!
24. A végtelenbe és tovább!
25. Ez itt a keeert – avagy udvari bolondozásaink!
26. Ha etetni akarod a kicsit, előbb ezt olvasd el!
27. Mikor lett a kisbabánkból kislegény?
28. A nagy büdös helyzet 2.
29. Mikor a Róka a fejembe szállt…!
30. Rokink 13 legfontosabb gondolata!
31. Rókus, a pedagógus!
32. I. Fényevő Rókus, a lámpák hercege
33. A kisbetűs élet
34. Nicsak, ki beszél? (napunk percről percre)
35. Nicsak, ki beszél még mindig? (napunk percről percre – 2. rész)
36. Ha én egyszer kinyitom a számat…?!
37. Az első igazi karácsonyunk
38. Rókus úrfink soha vissza nem térő első éve
39. Nincsen Róka tövis nélkül!
40. Örökké ösztönös lököttek, avagy az öröklött örökzöldek
41. Megmutatom, mi az igazibó’, ami a gyerek kezébe nem való!
42. Róki és a nem épp szokványos játékai
43. Az ember, akit Apunak fognak hívni
44. Nem fog erre emlékezni
45. Pusztító utolsó mondatok a gyerek mellett 2.
46. Képzelt riport a mi rókai popfesztiválunkról
47. Mi vár rá odakint?

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább