Róki és a nem épp szokványos játékai

Apu(ci)róka

Fotók: Horen

Instagram: @rokkorokush

Bizonyára sok-sok szülő beleesett már abba a verembe, amibe én. Oda, ahol a szirupos nosztalgia találkozik egy óhajtott jövőképpel, de az ütközetnek csalódás a vége, meg a szívbemarkoló megállapítás, hogy csemeténk egy tiszta más korban látta már meg a napvilágot, mint mi magunk.

Ha az ilyesmi elburjánzik, akkor a szülő remegve próbálja olyan vágányra állítani gyermekét, mely privát délibábjai, beteljesületlen (hangsúly a sületlenen!) álmai felé vezet, de én mondom, az ilyesminek magamon már a rügyét levágom! Csak kerüljön a szemem elé!

Nos, mielőtt még remegő kézzel nyúltok egy papírzsepi után, mert itt hirtelen akkora lett a dráma, elmondom, csupán arról van szó, hogy

Rokit tulajdonképpen már születése után néhány héttel megjutalmaztam azzal, hogy ő örökölheti csodás gyermekéveim legkiválóbb fegyverhordozóját, cimboráját, Kutyikát, illetve – minő sorsszerű egybeesés – Kutyika egyik hűséges pajtását, Rókicát.

Egy piros, eléggé elhasznált ebpéldányról, illetve vele egykorú sárga ravaszdiról van szó, akik még teljesen más módszerrel készültek a szociban, mint akár a rendszerváltás utáni nagyobb gyerekkorom búcsús plüssei. Reni szerint Kutyika (az én első IGAZI barátom!) félelmetes és ronda, én szerintem meg egy vörösszőrű szeretetbomba, aki széthasította az összes démont az ágyam körül, míg én Lego-birodalmakról álmodtam.

Ezt a terhet róttam Rókusunkra mindjárt az elején, és bele se gondoltam, hogy ez nagyjából olyan, mintha nekem például apum egyik korabeli haverjával, azaz egy tőlem mondjuk 30 évvel idősebb bádogos bácsival kellett volna cimborálnom. Bizarr, nem? Dehogynem, a hétszázát!

Kutyika Rókicával együtt ugyan továbbra is ott lapul az egyik játékos dobozban a többi plüss között, néha szinte hallom, ahogy bölcs tanácsaival próbálja jó útra terelni azokat a mihaszna sihedereket (de el ne áruljátok senkinek, hogy ilyenek járnak a fejemben, mert valakit tüstént ideküldenek a szociálisról), ő azonban már nem épp Róki gyermeki fantáziájának központi alakja, amit egy picit könnyebben fogadok el, merthogy olyanja, mármint gyermeki fantáziája még talán neki nincs is!

Nos, de akkor mégis mije van?

Ugye, azt talán már említettem, hogy a játékellátó hadműveletet elvesztettük a családdal szemben, és egyéves korára annyi cucc veszi körül, mint engem úgy ovi végére. Bocs, már megint bezzegezek a 80-as évekkel, amiből jobb, ha csak a zenére emlékszünk és nem arra, hogy talán még egy Kutyikára is heteket kellett várni, mire leküldték Vlagyivosztokból, vagy az ég tudja, honnan.

Roki tőlünk eddig csak egy rágókaként applikálható dizájnos, gumiból és fából készített rókát kapott. Ja, nem! Meg egy lakást, amiről mi azt hittük, hogy csak egy lakás, de kiderült, hogy egy vidámpark. Persze csak Rokinak. Nekünk, a szüleinek ez innen nézve egy túlélőzóna, ahol minden sarkon újabb és újabb előreláthatatlan veszély leselkedik rá.

A játékokkal, amelyekről lerí, hogy azokkal szabad és ajánlott maszatolni, időnként valóban elbíbelődik, neki azonban leginkább azokra fáj a foga, amikért meg kell küzdenie – velünk. Lássuk, miket találhattok időnként Roki játékbirodalmában, ha jobban körülnéztek:

Bluetooth hangfal

A szívem hasad meg, az idegeim meg remegnek, mikor közelít felé, felveszi, majd elindul vele a nappali aknamezején. A történet végét ki tudjátok találni!

Arctonikos, samponos tubus

A dolgok, amik idővel előkerülnek a fürdőszobai tükör mögül. Rokink minden áldott kézmosás után kicsomagolja azt a szekrényt, és tüzetesen átvizsgálva a színeket és a formákat: választ. A ciklámen, illetve élénk zöld színű tubus pedig a kedvence lett, különösen mióta fel lehet azok tetejét pattintani a fogaival. Nyugi: kiürítettük és kimostuk.

Fogkefe

Egy gyerek kedvenc játszópajtása a fogkefe. Hinnéd? Javarészt akkor volt érvényes, amikor bújt elő a fogacsok első szériája, és nyilván nagyszerűen lehetett őket a sörtékkel vakargatni.

Papucs

Pedig, ugye, ő nem is kutyus, hanem Rókus! De mit lehet tenni, a papucsot így is időnként lábhoz hozza.

Kulcsok

A legújabb játékai, amiknél csak egy rövid ideig állt a legnagyobb félelmeinket soroló lista elején, hogy azok már mi piszkot össze nem szedhettek kezeinkről, zsebeinkből, kulcslyukakból! Ezt lehet orvosolni, azt viszont már bonyolultabb, hogy amikor szükség van rájuk, például a slusszkulcsra, akkor azt ne leizzadva, egy kanna alján találjuk meg több kacattal beborítva.

Képek a polcon / villanykapcsoló

Előbbi az ágyon, utóbbi a földön állva mellmagasságban van, mint az ügyes marketingesek csalogatóan elhelyezett árucikkei! Tehát a dolgok, amikhez okvetlen szükség van csemeténket felemelni és tartani. A képeket aztán szabadon lehet borogatni, tologatni, ütögetni, simogatni, a kapcsolóval meg idegesen kínlódni.

Edények / ételhordók

A kedvenc időtöltése, miközben főzünk, eszünk, kipakolni a sarokszekrényből a vasedényeket vagy a műanyag ételhordókat (totykákat!). És tulajdonképpen egy csalétek, mert ha megnyitjuk előtte ezt a varázslatos szekrényajtót, kapunk néhány perc szünidőt!

A dolgok, amik bármilyen szekrényben vannak

Tudnotok kell, hogy Narnia nemcsak a ruhás-, de bármilyen szekrény mögött megtalálható, legalábbis Róki számára. Legyen szó a már említett edényes, konzerves/tésztás, tejes/kukoricapuffancsos, vagy valódi ruhásszekrényről, ő mindenhol rálel egy csodás mesevilágra, amit érdemes felfedezni (értsd: kipakolni).

A fentiek mindegyikénél persze első körben még alkalmaztuk a nemeket, de idővel ez a pajzs is megrepedt a csöppnyi bitangunk ellenállásának, illetve véget nem érő ismételt próbálkozásainak súlya alatt.

A megoldás persze nem az, hogy mindent megengedünk ennek a piszkos csirkefogónak, de a józan ész határain belül nem tiltunk olyasmit, aminek az égvilágon semmi értelme. Idomulunk, lekerekítjük és kiszínezzük a rá leselkedő éleket, hisz a lakásuk nem egy sötét kolostor, hanem egy vidámpark, vagy mi a szösz!


AZ ÖSSZES EPIZÓD:

 

1. Boldog új életke!
2. Rókus úrfi
3. Ott voltam!
4. Tíz dolog, amit imádok benned!
5. A Vuclik, a Muclik, a Durcik meg a Hurcik!
6. Ásó, kapa, nagybőgő!
7. Hogyan szerettem meg a kisfiamat?
8. Szóltunk a kis köpcösnek, és ő válaszolt!
9. Mi nem leszünk olyan szülők…!
10. Husi a köbön!
11. Pusztító utolsó mondatok a kicsi mellett
12. Azt a hétszázát, megtanultam énekelni!
13. Embert faragunk belőle – meg magunkból
14. Mosolyogj, nevess, kuncogj, kacagj!
15. „Amit ma megtehetsz, halaszd holnapra!” (©Roki)
16. Anyu, Apu, én csak szép emlékeket akarok!
17. Fordulj, Róka, csosszantóra!
18. Leesett
19. Ami egykor hidegen hagyott, most majd’ felrobbant!
20. Alig vártuk, hogy eljöjjön ez a nap!
21. A nagy büdös helyzet!
22. Anyu(ci)róka
23. Koszmix a kádban!
24. A végtelenbe és tovább!
25. Ez itt a keeert – avagy udvari bolondozásaink!
26. Ha etetni akarod a kicsit, előbb ezt olvasd el!
27. Mikor lett a kisbabánkból kislegény?
28. A nagy büdös helyzet 2.
29. Mikor a Róka a fejembe szállt…!
30. Rokink 13 legfontosabb gondolata!
31. Rókus, a pedagógus!
32. I. Fényevő Rókus, a lámpák hercege
33. A kisbetűs élet
34. Nicsak, ki beszél? (napunk percről percre)
35. Nicsak, ki beszél még mindig? (napunk percről percre – 2. rész)
36. Ha én egyszer kinyitom a számat…?!
37. Az első igazi karácsonyunk
38. Rókus úrfink soha vissza nem térő első éve
39. Nincsen Róka tövis nélkül!
40. Örökké ösztönös lököttek, avagy az öröklött örökzöldek
41. Megmutatom, mi az igazibó’, ami a gyerek kezébe nem való!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább