ANKÉT: A tetoválásokról és azok jelentéséről Bodó Flórát, Darnay Krisztinát és Patócs Lizit kérdeztük

Mondhatnám azt is, hogy Mutasd a tetkód, megmondom ki vagy! Hiszen a legtöbben olyasvalamit varratnak magukra, mely komoly jelentőséggel bír a számukra. Persze, vannak a „csináltatok valamit, mert menő” típusú emberek, de azt hiszem, ez is épp eleget elárul az adott személyről. Bár elég szélsőséges vélemények léteznek a tetoválásokról, mégis sok „mintás emberke” szaladgál az utcán. 🙂 E heti ankétunkban arra voltunk kíváncsiak, vajon kinek mit jelent a tetoválása? A kérdésre Bodó Flóra, Darnay Krisztina és Patócs Lizi válaszolt.

Mit jelent a számodra a magadra varratott tetoválás?

Bodó Flóra (26),
egészségügyi dolgozó

Középiskolás koromban kezdtem el érdeklődni a tetoválások iránt. 16 éves voltam, amikor az első tetoválásomat magamra varrattam – ennek azóta is a szerelmese vagyok! Viszont igaz a „mondás”, miszerint, ha egyszer tetováltatsz, azután már nincs megállás. Így voltam ezzel én is, de természetesen minden tetoválásomnak megvan a maga jelentősége. A munkámból kifolyólag igyekeztem mindig olyan helyre tetováltatni, ami nem annyira szembetűnő.

Egyet a „sok” közül ki is emelnék: „Nem az az erős, aki nem esik el, hanem az, aki mindig fel tud állni.” Amikor ezt az idézetet csináltattam, épp egy nehéz időszakát éltem az életemnek. Ekkor veszítettem el a nagypapámat, aki rettenetesen fontos személy volt a számomra. Úgy éreztem, ez az idézet teljes mértékben jelképezi azt, amire akkor szükségem volt. Hiszen, bár történnek az ember életében szomorú dolgok, mindig muszáj megerősödni és talpra állni, mert bármilyen fájdalmas is egy hozzátartozónk elvesztése, az élet megy tovább…

A nagypapám is mindig azt mondta nekem, hogy nem szabad gyengének lenni. Ezek alatt az évek alatt megtanultam, hogy legyek egyedül erős. Bár voltak időszakok, amikor ez a „stratégia” kevésbé működött – mert persze gördültek elém akadályok – mégis sikerült megtanulnom hogyan kell újra és újra felállni. Az élet a mi tanítómesterünk. Igyekezzünk hát pozitívak maradni, mert minden okkal történik, csak az okot néha később értjük meg!


Patócs Lizi (29),
fodrásznő

18 éves lehettem, mikor elkezdtem érdeklődni a tetkók iránt. Akkor még nem mertem varratni magamra, mivel még nem találtam rá arra a stílusra, amit igazán a magaménak éreztem volna. Meg hát, anyukámat az infarktus kerülgette, mikor szóba került a dolog. Igazából a mai napig minden egyes tetoválásomon kiakad. 😀

Mikor meglett az első tetkóm, már tudtam, nincs megállás! Egyszerű mintákkal kezdtem, mára viszont már kialakult a saját stílusom, amiben igazán megtalálom önmagam. Úgy érzem, hogy ezek erőt adnak nekem.

A tetoválásaim a mexikói kultúrát jelképezik, mely nagyon színes és élettel teli. Rengeteget olvastam erről a kultúráról, és persze arról is, hogy melyik motívum mit jelképez. Minden tetkómnak van jelentése. Ha mindet le akarnám írni, egy egész regényt körmölhetnék le. Aki ismer, az azt mondja, hogy minden rám varrt tetoválás teljesen engem, az én személyiségemet tükrözi.


Darnay Krisztina (26),
az Új Nő magazin lapmenedzsere

Az első tetoválásommal már tini korom óta szemezgettem, aztán 21 éves koromban nagy fába vágtam a fejszémet, hiszen az oldalamra egy hatalmas japán cseresznyefát (sakura) tetováltattam. Számomra a cseresznyefa az összetartó és erős családunkat jelképezi, melyet nagyra becsülök, hiszen ha bármi is történik, ők mindig mellettem állnak. A cseresznyevirágok pedig a gyengédséget, az érzékeny nőt, és a szépséget jelképezik.

A második tetoválásomat 23 évesen varrattam az alkaromra, mely egy lótuszvirág. A lótusz a mocsárból nő, s tör a fény felé, megmutatja, milyen gyönyörűség tud születni a zavaros vizekből. Ez szintén az erős nőt jelképezi, aki számára nincs lehetetlen.

A harmadik tetoválásom a tarkómon található, egy földgömböt ábrázol, alatta egy idézettel: „Élményeket gyűjts, s ne tárgyakat.” Az utazás és az élmények gyűjtése sokkal boldogabbá tesznek minket, bármilyen materiális dolognál. Az élmények energiát adnak, feltöltenek, és ilyenkor mindig arra gondolok, hogy majd ha idős leszek, de jó is lesz az unokáimnak mesélni ezekről. Ezért is bíztatok mindenkit, hogy ne féljen az ismeretlentől, induljon útnak, még ha csak a közeli természetbe is megy, hiszen ott is ugyanolyan szép élményeket gyűjthet, mint bárhol máshol a nagy világban.

Sokan ellene vannak a tetoválásoknak, viszont ma már ez egy teljesen természetes dolog. Igazából csak az idősebb generációk rémülnek el egy agyontetovált ember láttán. Én személy szerint imádom a kitetovált fazonokat, hiszen ha rájuk nézek, a vagányság jut az eszembe. Igazából ma még nem sok tetőtől talpig tetovált időset látunk, de majd ha én megöregszem, akkor ez már teljesen természetes dolog lesz, s nem lesz egy nagy szenzáció. ????

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább