Konyhai „csípős” bográcsozás

A cikk megjelent a Klikk Out 2020/09. számában.

Fotók: Dőzs

Hol lehetne a legízletesebb ételeket főzni, hacsak nem egy konyhában? Augusztus utolsó hétvégéjére ez duplán érvényes volt! Miért is? Mert Konyhán (Kuchyňa) szervezte meg egy kedves barátom immár negyedik alkalommal a Konyhai fakanál elnyeréséért való gulyásfőző versenyt. És még hogy jól megfűszerezzük az eseményt, így útjára indítottuk az első konyhai Erőspaprika-evő versenyt is, amely hatalmas érdeklődéssel bírt, úgy a vendégsereg, mint a versenyzők körében.

Ahogy már említettem, a rendezvény a Kis-Kárpátok szemet gyönyörködtető erdei közt elrejtett Konyhában (Kuchyňa  – Malackai járás) negyedik alkalommal került megszervezésre.

Egy hatalmas tároló-tónál, szomorú fűzfák hűvösében elnyúló partszakasz adott otthont a közkedvelt rendezvénynek.

A helyszínen minden adott volt a sikeres rendezvény lebonyolításához. A főzőverseny, mondhatni, idén már nemzetközivé vált, hiszen a versenycsapatok közt jelen voltak Szerbiából és Lengyelországból is. A szigorú tekintetű zsűri minden egyes tagja a Csallóközből, illetve Mátyusföldről származott, így egyiküknek sem volt idegen a gulyás vagy a pörkölt megfelelő értelmezése. A zsűri elnöke Bódis Robi volt, a magyarországi Szabadtűzi Lovagrend tiszteletbeli tagja, majd Kovácsi Gyula – életművész és egyben ízmester, továbbá G. Tonko, a mátyusfüldi hentesmester, Jendek Martin étteremtulajdonos és nem utolsó sorban a település polgármestere, Bujna Robert.

Nincs bográcsozás szabad tűz nélkül! Ezen a rendezvényen is főszabály volt, mindenki kizárólag szabad tűzön készíthette a saját étkét.

Nagyon szép számban neveztek be a versenyre, hiszen idén huszonegy csapat tagjai mérték össze erejüket, és mindannyian a legjobb „fogamravaló” elkészítésére törekedtek. A szigorú szabályok betartása után már csak a rendezvény hivatalos megnyitójára várt mindenki, amely után pontosan tíz órakor a bográcstűzgyújtással kezdetét is vette a verseny. A kések csak úgy szelték a hagymát, a csapat kisebb tagjai a tűzzel voltak elfoglalva, míg a ház asszonyai minden tennivalót elvégeztek a porta körül. Ahogy lenni szokott, minden csapatban akadt egy olyan személy is, kinek más dolga nem volt, csak öntögetni, akár vendégnek, akár a csapatnak… 🙂 Egyébként megtisztelő az „öntögető” személyének betöltése, hiszen majdnem tőle függ a csapat épsége, ébersége… 🙂

A T-SPEED csapata egy remek magyaros, hihetetlenül ízletes birkagulyást főzött! Ne lepődjünk meg! Nemeshódosból származik a csapat fő fakanálforgatója (Tóth Szilárd). A negyedik helyezést érték el, ami a „huszonvalamennyiből” szép eredmény. A magyar betyáröltözetben megjelenő csapat azonnal hatalmas figyelmet vont maga után.

Rengeteg különleges, és cifra étel volt készülőben… A lengyel barátaink pulykazúzából és disznókörömből készítették el saját hazai ételkülönlegességüket, de sajnos azzal helyezést nem értek el… Idén otthon – Konyhában maradt az első díj, hiszen a helyi Ekostroj csapatának, Martin Kumpáň-nyal az élen sikerült összehozni a zsűri által legjobbnak ítélt magyar gulyást, amelyet természetesen a helyszínen készített knédlivel tálaltak. Jómagam nem voltam zsűritag, de döntésükkel teljes mértékben azonosultam.

A nap fénypontja nem volt más, mint az első alkalommal megrendezett „csípőspaprika-evő verseny“, amely megszervezéséhez szintén a Csallóközből kaptunk segítséget, így a Chili’s (Mórocz Tomi) biztosította a versenymintákat, és minden lépésben segítette a verseny lebonyolítását.

A verseny délidőben vette kezdetét, mikor is mind a tizenegy versenyző elfoglalta a helyét és nekifogott a hihetetlen küzdelemnek. Sokunknak még egy fej feferon elfogyasztása is problémát jelenthet, ám jelen esetben e kezdő paprikát úgy ették a versenyzők, akárcsak egy szem cseresznyét. A negyedik körig ugyanakkor a versenyzők fele feladta a küzdelmet, és szinte tüzet hányva hideg tejjel oltották szájukban az égető érzést. A végére maradt vagy három makacs versenyző, akik a Moruga scorpion után még simán bevállalták a világ jelenleg legerősebb csili paprikáját, a Carolina reapert is, és még hogy ez se legyen elég, többszörösen ismételt utolsó kör alapján sem tudtuk kiválasztani egyszemélyben a nyertest, hiszen mindhárman elfogyasztották az állítólag halálosan csípős Carolina reapert. Ez van! Mindhárman első helyezést értek el, majd mindannyian megkapták jutalmul a wellness hétvégére szóló utalványukat… 🙂

Remek helyszín, barátságos emberek, kiváló időjárás kísérte az egészen estélig elnyúló rendezvényt. Mindenképpen sikeresnek mondható, hiszen több százan voltak jelen a közeli településekből is. Szinte biztosra vehető, hogy ez a csodás rendezvény jövőre is megrendezésre kerül, így már most írjátok be a kalendáriumba, hogy 2021. augusztus 28-án KONYHÁban a helyünk…:-)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább