Klikk Out Vikkendhouse: Az őszintének és egyedinek ható zenék listája

A marcelházai Tokár Gábor zenei producerként, dobosként és hangdizájnerként tevékenykedik jó ideje – Ficture névbe burkolózva. A rendkívül gazdag struktúrájú és a jövőbe kaccsintgató hangzást kiváltó zenéi jelen vannak a magyar és a szlovák színtéren egyaránt. Ma másodízben mutatja be kedvenc zenéit egy mixben. Mind friss és mind szívközeli. 

Fotó: Ugróczky István

Vikkendhouse,Ficture,Zene,Tokár Gábor

Mennyire tölti ki manapság mindennapjaidat a zene?

Továbbra is zajlik a napi 24 órás, zenével való lélegzés. Időközben persze volt 3 évnyi traumatömeg, és valójában csak az elmúlt pár hónap során kezdett el látszódni, hogy ebből mégiscsak ki lehet evickélni. Valakinek sok szempontból jót tett ez az időszak, valakinek pedig nagyon nem. Én most hálával próbálok arra fókuszálni, hogy meg tudtam maradni annak az embernek, aki valójában vagyok. Ficture-ként egy nagyon mély technikai és tudásbeli fejlődés és fejlesztés végéhez közeledek, Zuzana Mikulcová jazz énekesnővel egy egészen kiváló, „Fúzie” nevű zenei-társadalmi projektet tudhatunk egésznek (pl. Peter Lipa, Dan Bárta, Lara Abou Hamdan, Jakub König, vagy Beata Hlavenková közreműködésével). Az Erik Šulc & Tribal Colours és a Gonsofus zenekarok Covid-álmukból ébredeznek, időközben pedig egy váratlan csavar hatására a Vad Fruttikhoz csatlakoztam dobosként. Eredetileg az új, kísérletibb albumuk kapcsán kerestek meg, hogy lenne-e kedvem billentyűsként csatlakozni, végül egy kifejezetten egyedi csapat jött össze, ahol nagy az összhang és nagyon merész energiákkal vadóckodunk. Zeneszerző énem sem unatkozik szerencsére, most épp a smolenicei Dračie Dni fesztivál zenéjét sikerült befejeznem, szinte teljes alkotói szabadságot alkalmazva.

Melyik előadó hatott rád, és a zenédre leginkább az elmúlt időben?

Talán a berlini Jembaa Groove projekt „Susuma” című bemutatkozó albuma az, amelyik a legkellemesebb csalódást okozta mostanában. Igazi könnyed afrobeat/soul muzsika, a jelenlegi korszaktól teljesen elrugaszkodó pozitivitással rendelkezik. Nagy a szükség az ilyen hozzáállásra, nehéz mosoly nélkül végighallgatni bármelyik számot.

Vikkendhouse,Ficture,Zene,Tokár Gábor

Miket hallgatsz mostanában?

Igyekszem jobban odafigyelni a különböző korszakok elfelejtett dolgaira, kíváncsivá tesz, mennyire fedezhető fel bennük a korlenyomat. A The Beach Boys “Smiley Smile” (1967) c. albumát nagy izgalommal fedeztem fel nemrég. Ez egy nagy pszichedelikus utazás, egészen meglepően hathat akár a zenekart jobban ismerőknek is.

A mixben a 10 általad választott zene szerepel, mi alapján válogattál?

Próbáltam egy aktuális és stílusfüggetlen válogatást összehozni, a megjelenések közül mindegyik frissnek számít. A Covid-korszak lenyomata a kényszeres zeneszerzéstől a reménytelen jövőkép zenei megfogalmazásán keresztül egészen a radikálisan őszinte kitárulkozásokig terjed. E mixben olyan, számomra őszintének és egyedinek ható zenék szerepelnek, amiket manapság nagyon szívesen hallgatok.

 

A MIX:

TRACKLIST:


1. Dirtwire – Vega
2. Vieux Farka Touré – Diarabi
3. Ben Lukas Boysen – Clarion
4. Loraine James – Built to Last
5. Current Value – Focus Point
6. Kae Tempest – Salt Coast
7. Sudan Archives – Yellow Brick Road
8. Little Dragon – New Fiction
9. Seba – Eztli
10. Loathe – Aggressive Evolution
+1 Sophie – Is it Cold in the Water (Flume & EPROM Remix)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább