40 éves az István, a király | Budapesti Szemle

Jubileumi előadással ünnepelte 40 éves évfordulóját az ikonikus István, a király, minden idők talán legmeghatározóbb magyar rockoperája. A Szörényi Levente és Bródy János alkotta nagyszabású művet augusztus 19-én, a Papp László Sportarénában adták elő. A színészek majd ezer négyzetméteres színpadon játszottak, közreműködött a Magyar Állami Operaház Gyermekkara, ezenkívül egy 120 fős tánckar és egy hatfős rockzenekar emelték az est fényét.

Az ünnepi előadás alkotói az utóbbi negyven év egyik legérdekesebb és legnagyobb produkciójával várták a közönséget. Negyven éve, 1983. augusztus 18-án mutatták be először Budapesten, a városligeti Királydombon a rockoperát, amelynek szövegkönyve Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján készült. Az előadás óriási siker volt, a végén elhangzó Himnusz után harminc percen át tapsolt a közönség. A zeneszerző Szörényi Levente és a szövegíró Bródy János már a hetvenes évek óta készült egy Szent István korában játszódó zenés dráma megírására. A rockopera négy jól elkülöníthető részben – Az örökség, Esztergom, Koppány vezér, István, a király – dolgozza fel a Géza fejedelem halála utáni időszakot, István és Koppány hatalmi harcát.

Az első magyar rockopera, Szörényi LeventeBródy János István, a király című művének egyik jelenete a városligeti Királydombon 1983-ban (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Az első magyar rockoperát az 1983. augusztusi hat előadáson 120 ezer néző látta, mozifilm készült róla, lemezen is kiadták. Zenéje ötvözte a populáris zene, a népzene és az egyházi gregorián zene elemeit, e téren is az első ilyen vállalkozás volt a hazai zenés színjátszás történetében. A darabot Koltay Gábor rendezte, a koreográfus Novák Ferenc volt, a címszerepet – Varga Miklós énekhangjával – Pelsőczy László játszotta, Koppányt Vikidál Gyula alakította. A városligeti bemutatót csak nyilvános forgatásnak szánták, de a hatalmas érdeklődés miatt ez lett az elsődleges produkció. Egy előadást terveztek, aztán még hatszor megismételték, több mint százezer ember látta végül a Városligetben az István, a királyt. A bemutató helyszíne ekkor kapta a Királydomb nevet, később hivatalosan is.  Amikor 1990-ben bekövetkezett a rendszerváltás, Budapest legtöbb nézőt befogadó helyén, a Népstadionban került színre, akkor már Varga Miklóssal a címszerepben.

1992-ben a sevillai világkiállításon mutatták be, itt Saroltot Kovács Kati játszotta. A következő, 1995-ös margitszigeti előadáson Koppányt Földes Tamás és Sasvári Sándor alakította kettős szereposztásban. A rockoperát 2003-ban Csíksomlyón is eljátszották, mintegy 350 ezer néző érkezett Erdély magyarlakta területeiről és Magyarországról az előadásra. A táncjeleneteket a Honvéd Táncszínház, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Együttes és a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncművészeiből verbuvált csapat mutatta be. A két főszerepben ismét Varga Miklóst és Vikidál Gyulát láthatta a közönség. 2008-ban a Papp László Budapest Sportarénában tartott díszelőadás szereplőit az előző évben megrendezett tévéműsor, A társulat című dalverseny résztvevői közül válogatták ki, István szerepét Feke Pál nyerte el. Augusztus 20-án a televízióban levetítették az új feldolgozás filmváltozatát, amelyet a 2003-ban elhunyt Boldizsár Miklós emlékének ajánlottak.

A negyvenéves jubileum alkalmából 2023. augusztus 19-én a Papp László Budapest Sportarénában dupla előadásban mutatták be a rockoperát. A Novák Péter rendezte interaktív előadásban a közönség először vehet részt István és Koppány harcában, kék és piros csapatba különülve. A grandiózus produkció három részből áll és közel ezer négyzetméteres színpadon játszódik. István királyt Koltai-Nagy Balázs, Saroltot Schell Judit, Gizellát Horányi Juli, Koppányt Baricz Gergő, Rékát Herczku Ágnes alakítja. A jubileumi előadást augusztus 19-én 20 órától követhették végig élőben a Duna tévén.

Az ünnepi előadás ezen a linken megtekinthető.

(Forrás: hirado.hu)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább