Általános tanácsok fogyókúrázóknak

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

A cikk megjelent a Klikk Out 2012/04. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Íme:

– Legyenek céljai, amiket el akar érni. Reális célkitűzés például a havi 2 kg fogyás. Ilyen mértékű súlycsökkenés az anyagcsere folyamatokra kedvező hatást fejt ki.

– Mérje és jegyezze fel hetente többször is a testsúlyát.

– Ne érje váratlanul az esetleges kudarc. Emiatt ne adja fel!

Most az egyik legnehezebb hétköznapi feladattal kell szembesülnie: bizonyos szokásain változtatnia kell! Ezt Öntől átvállalni senki más nem tudja. Változtatnia kell a korábbi években-évtizedekben rögzült táplálkozási szokásain. Gyakran tapasztaljuk, hogy a kezdeti nagymértékű súlycsökkenés ugyanolyan intenzív fogyókúrás kezelés ellenére mérséklődik, vagy megáll. Ennek hátterében a szervezet alacsonyabb energia bevitelhez való alkalmazkodása áll. Ám ekkor is folytatni kell az ésszerű, tudatos étkezést, nem szabad feladni! A cél az elért kisebb testsúly fenntartása, és a lassúbb ütemű súlycsökkenés. A fogyni vágyónak szüksége van támogatóra, egy családtag, barát, de leginkább táplálkozási szakember személyében.

Az alábbi kérdések segíthetik Önt abban, hogy eldöntse, eljött-e az idő az életmódváltásra.

Vannak olyan zavaró dolgok az életében, amelyek megakadályozzák, hogy elkötelezze magát az egészséges életmód, a súlycsökkentés mellett?

Ha komoly életeseményekkel kell nap mint nap megküzdenie, mint például a munkahelyi feszültségek, betegségek, házassági problémák, vagy pénzügyi gondok, érdemes lenne ezeket valamelyest rendezni, megnyugodni, és utána nekikezdeni egy nagy önfegyelmet igénylő programnak. Az önsajnálat nem visz előre, fel kell állni a padlóról!

Van megoldatlan evészavara, vagy egyéb érzelmi problémája, ami fékezi abban, hogy elérje az ideális testsúlyt?

Ha van hajlama a féktelen habzsolásra, vagy a kényszeres böjtölésre, ne adj´ isten éheztetésre, vagy ha jó ideje levert és nyugtalan, akkor bizony segítőre van szüksége!

Készen áll arra, hogy megváltoztassa az étkezési szokásait?

Elméleti szinten nagyon könnyű a döntéseket meghozni, de egészen más a gyakorlat. Az étkezési szokások ugyanis gyermekkorunkban a legelőször és legmélyebben rögzült szokásaink egyike. Nehéz félretenni a megszokott viselkedési mintákat. Elérni és fenntartani az egészséges testsúlyt egy életre szóló folyamat.

Eltökélt arra, hogy aktívabb legyen fizikailag?

A testmozgás mennyiségének növelése főleg a nulláról nagy lelkierőt és kitartást kíván, viszont meggyorsítja a súlyvesztést és jó közérzetet biztosít.

Reális céljai vannak?

Nem győzzük hangsúlyozni, ne a tini lányok testalkata legyen a minta. Az egészséges életmód elérése egy igazi pozitív tapasztalás lesz.

Ráébrednek majd, hogy mennyivel jobban érzik magukat, ahogy csökkentik az értéktelen, hizlaló ételek fogyasztását. Tudatos táplálkozással napról napra lendületesebbek lesznek, új energiáik szabadulnak fel, egész más szemmel látják a világot.

[td_smart_list_end]

Tipp

Tanuljon meg körültekintően, visszafogottan élelmet vásárolni.  Az elhízottak különösen kerüljék azt, hogy éhgyomorral látogassák a boltokat. Ne tartson otthon üzletben vásárolt édességet, mint amilyenek a kekszek, cukorkák, csokoládék. Kivétel a valódi étcsokoládé (70, 80%-os) melyből szigorúan egy kis kocka engedélyezett, ha fellép a hölgyek csokoládé utáni vágyódása. Bevált praktika ezután fogat mosni, mert ugye újra fogat mosni az újabb csoki után az olyan „macerás“, vagyis kellő önfegyelem mellett visszatarthat bennünket a nassolástól.

Fogyni vágyóknak helytelen ételpárosítás a hús olyan körettel, mely fehér lisztből, fehér rizsből, vagy krumpliból készült. A húsételek mellé az egy időben elfogyasztott köret készüljön zöldségből, párolva, vagy grillezve. Egy része a zöldségnek nyersen is fogyasztható.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább