Gyümölcs és zöldség a törpék földjén – interjú Hujbert Vikivel

Vegyészmérnöki és környezetmérnöki végzettséggel indított elsőként egy facebookos csoportot, majd egy weboldalt Hujbert Viki, aki két gyermek édesanyja, egy két és féléves és egy hat hetes kisfiúé. A csoport és a weboldal célja, hogy segítséget nyújtson a szülőknek, hogyan kerülhetne még több zöldség és gyümölcs a gyerekek tányérjára, így kialakítva egy kiegyensúlyozottabb étrendet számukra.

„Az elején szeretném mindenképpen elmondani, hogy abszolút nem tudom szakmai szemmel megközelíteni a témát, „csupán” egy nagyon lelkes édesanya vagyok. A gyermekeim még kicsik, így az út elején állunk. Egy évvel ezelőtt áttértünk a teljes értékű növényi étrendre, ez hatalmas változás volt számunkra.

Már a várandósság alatt próbáltam minél több zöldséget és gyümölcsöt enni, de a hozzátápláláskor minden egyes zöldséget és gyümölcsöt kipróbáltam, amit a különféle táblázatok írtak. Ekkor döbbentem rá, hogy mindent otthon kell elkészíteni magunknak, ha nem szeretném, hogy cukorral és adalékanyagokkal legyen tele a tányérunk.

A „felnőtt” ételekről, bolti alapanyagokról tudtam ezt, de a gyermekeknek szánt bolti ételek összetételén nagyon meglepődtem. Nem szerettem volna ilyeneket adni a gyermekeimnek, főleg nem az ételekkel való ismerkedés során. Véleményem szerint a gyermekek étrendje a családon múlik. Fontos a hozzáállásunk magához az étkezéshez, az alapanyagokhoz, és az egész folyamat tudatossága is nagyon sokat számít (vásárlás, elkészítés, étkezés, elpakolás, hulladékkezelés). Ezek természetesen növelik az együtt eltöltött minőségi időt is, aminek szintén nagyon pozitív hatása van a családi életre.

Általánosságban mit tapasztalsz, milyen a gyermekek étrendje?

Sok rosszat hallani a közétkeztetésről, ez országos szintű probléma. Néhány óvodai heti menüt megnéztem, amelyekben a margarin, a felvágott vagy a májkrém kenyérrel minden nap szerepel, de nyers zöldség vagy gyümölcs kevés, és nem hogy nem minden étkezésnél nincs, de sok helyen nem is minden nap. Kevés rostot fogyasztanak a gyerekek, és sok feldolgozott élelmiszert. Ezen fontos lenne változtatnunk nekünk, szülőknek, hiszen az egészségük a mi kezünkben van, ami hatalmas felelősség.

Mondj néhány praktikus ötletet, mely alkalmazható bárki számàra?  A hétköznapokban te mit alkalmazol?

Ez legtöbb esetben életkor függvénye, de van néhány ötlet, ami jolly joker lehet. Ilyen a játékos nevelés számtalan módszere, az étel érdekes kínálása különböző állatfiguraként vagy különféle kiszúró formákkal kivágva, egy-egy recept amiben bár tápláló és értékes, teljes értékű hozzávaló van (nálam ezek neve csupanövény receptek), mégis hasonlít valami másra Legújabb ilyen nálam a hamburger ízű csupanövény fasírt, de akár smoothie, fagyi banánból, sütőtökös pite, stb. Nagyon fontos, hogy a gyermek milyen okból válogat, hiszen ez életkori sajátosság vagy környezeti hatás is lehet, ezek természetesek, de ha komoly gond/betegség áll a háttérben, akkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni!

Erőltetni nem szabad semmit, erre oda kell figyelni nagyon. Nekem is engednem kellett, elvégre így van a gyermeknek saját döntési szabadsága is. Elmondom, hogy én mit szeretek, mit kevésbé, mi az ami az én véleményem szerint egészséges, és mi nem. Ő pedig majd dönt és választ. Persze abban a szülő a felelős, hogy otthon mik közül lehet választani, ez rengeteget jelent.

A csoport  a Gyümölcs és zöldség a törpék földjén nevet viseli, mi vele a hosszabb távó célod?  

Szeretnék minél több szülőt összefogni, hogy a lehető legtöbb ötlet, trükk, recept, kertészkedéssel, bevásárlással, játékkal kapcsolatos tudnivalót összegyűjthessük. Szeretném, ha itt az egyetlen összetartó erő az lenne, hogy a gyerekek minél több zöldséghez és gyümölcshöz jussanak, és megszeressék őket. Másodlagos, hogy ki milyen étrendet követ, mit tart egészségesnek ezeken kívül. Ezt szeretném elkerülni, és a célra összpontosítani.

Az én csupanövény receptjeim teljes értékű növényi ételek, csak gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat és hüvelyeseket tartalmaznak, a legtöbb étrendbe beilleszthetőek.

Rengeteg ötletem van, de folyamatosan formálódnak, mert figyelem, hogy a csatlakozóknak mik az igényei. Remélem, hasznos tartalmat tudok készíteni, és ahogy időm engedi a gyerekek mellett, tudok majd programokat szervezni, szakértőket felkeresni, olvasni a témában, hogy új ötleteket adhassak. Közben pedig én is tanulok a szakemberektől, a nálam tapasztaltabb szülőktől, azoktól, akik másként látják a világot, mint én. Mert így tudunk fejlődni, jó közösséget alkotni. Szeretném, ha minél több pozitív változást elérnénk gyermekeink egészségében, életében.

Csatlakozzatok hozzánk! Én hiszek abban, hogy „bár a fecske nyarat a márciusból nem csinál, azért a tavasz beköszöntét jelzi, s ha tömegesen jelenik meg, akkor bizonyosak lehetünk benne, tartósan meleg idő várható.“

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább