Pesti napló – 12. fejezet: Ha-ha-hapci!

A cikk megjelent a Klikk Out 2020/03. számában.

Fotók: Pixabay

Az influenzavírusok sem ismernek országhatárt, sem nemzetiségi különbséget, ezért bárhol, bármikor előfordulhatnak. Az alaptünetek a láz és az ízületi fájdalom, amely mellé szövődmények is kialakulhatnak, amik sajnos, a mai modern orvostudomány ellenére, halálesettel is végződhetnek. Ez jellemzően az idősekre veszélyes leginkább, akik más betegségekben is szenvednek, így rájuk kiemelkedően oda kell figyelni ezekben az időszakokban.

Mióta Magyarországon vagyok, kétszer volt komolyabb meghűléses panaszom, szerencsére az influenza idáig kikerült (kop-kop). Egy fővárosban különösen gyorsan szaporodik mindenféle vírus és baktérium, rengeteg ember mozog mindenhol, illetve a tömegközlekedési eszközök használata is magában hordozza a megfertőződés veszélyét. Elég megfogni egy kapaszkodót, korlátot vagy a bevásárlókosár fülét, máris számtalan kórokozó kerülhet át a bőrre, amelyek szemek vagy a száj érintését követően, immár szabadon garázdálkodhatnak a szervezetben.

A teljesen megszokottnak számító influenza mellett időről-időre felbukkannak olyan járványok is, amelyek nagy riadalmat keltenek világszerte. Elég csak a H1N1-re vagy a SARS-ra gondolni, máris megelevenednek szemünk előtt a kórházban fekvő betegek és a vegyvédelmi ruhába bújt egészségügyi személyzet vágóképei.

2019 végén egy veszélyes és jelen pillanatban ellenszerrel még nem rendelkező vírustörzs jelent meg, amely a sejtek formája alapján, a koronavírus elnevezést kapta. Elsőként Kínában szedte jellemzően 70 év feletti áldozatait, majd fokozatosan jelent meg az európai országokban is. A cikk megírásakor sem Szlovákiában, sem Magyarországon nem jelentettek még be koronavírusos esetet (lapzártánkig már igen), viszont a tömeg azonnal pánikszerűen reagált rá.

Az interneten sorra jelennek meg álhírek és hamis jótanácsok, amelyek teljesen haszontalan tippeket osztanak meg arra nézve, hogyan ne fertőződjünk meg. Az emberek elkezdték felhalmozni a tartós élelmiszert és a tisztítószereket, tartva egy esetleges karanténtól. Magyarországon jelenleg nehezebb kézfertőtlenítőt vagy orvosi maszkot kapni, mint egy új vesét. A kereskedők sokszorosára emelték a termékek árát, az ellátmány viszont heteket késik, mivel a gyárak nem bírják kiszolgálni a hirtelen felmerült, óriási igényt. A boltokban hiánycikk lett a liszt, a tészta és a cukor, az elárusítók folyamatosan árut rendelnek és pakolnak.

Szokásos heti bevásárlásom közepette, egy kasszás hölggyel elegyedek szóba:

– Hihetetlen, hogy mindenki ezeket akarja, hiába mondjuk, hogy nincs…

– Miért, mit keresnek a legtöbben?

– Az a nő kézfertőtlenítőt akart, hiába mondtuk neki, hogy nincs, délután újra visszajött megkérdezni, kaptunk-e már esetleg. Nekem aztán mindegy ez a vírusmizéria, nálam így is olyan, mint a raktár, mi nem halunk éhen, bármi történik is. De itt nézzen körül, tízesével viszik a tésztát!

A metrókon, buszokon is feszült a helyzet. Több alkalommal szemtanúja voltam annak, hogy az emberek kikerülik az ázsiaiakat, nem mernek melléjük ülni akkor sem, ha teljesen egészségesnek is látszanak. Aki hangosan köhög vagy tüsszent, gyilkos pillantásokat kap a többi utastól, akik az enyhe idő ellenére kesztyűben utaznak vagy sálba burkolják az arcukat. Hirtelen mindenki potenciális „ellenség“, veszélyforrás lett, szóval engem valójában nem is ez az eddig ismeretlen és kiszámíthatatlan járvány aggaszt a legjobban, hanem az emberek pánikszerű reakciója. Mi történik, ha beüt a krach? Vajon meglincselik majd azt, aki betegnek látszik?

Jóslatok helyett íme néhány racionális tanács, amikkel meg lehet előzni a bajt – avagy hogyan NE legyél idióta:

1. Moss kezet!

Ne egyszer-kétszer naponta, hanem többször – ha hazaérsz valahonnan, ha étkezéshez készülsz, ha kezet fogtál valakivel. Meleg vízzel, szappannal, ahogy kell.

2. Szellőztess sokat!

A vírusok és baktériumok kiválóan érzik magukat a langyos levegőben – kivéve, ha naponta többször átszellőzteted a helyiségeket, ahol tartózkodsz.

3. Sportolj és pótold a vitaminokat!

Az erős immunrendszert ritkán támadja meg a nyavalya, ezért fokozottan támogasd az egészségedet. Sok folyadék, vitamin (friss zöldség, gyümölcs, esetleg táplálékkiegészítők formájában), rendszeres testmozgás, ésszerű étkezés a kulcsa mindennek.

4. Ha beteg vagy, menj orvoshoz!

Nem jó ötlet több napig tartó, lázas megbetegedés esetén maszek öngyógyításba kezdeni otthon – bár a természetes csodaszerek kiegészítőként kiválóak, vannak esetek, amiket orvosnak kell megítélnie.

5. Ne terjessz rémhíreket és pánikot!

Ne oszd meg különböző megbízhatatlan portálok világvége-hangulatú bejegyzéseit, összeesküvés-elméleteit, őrizd meg a józan ítélőképességed!


Az előző részek:

 

1. fejezet: A miértekről
2. fejezet: Jövök-megyek, intézkedek
3. fejezet: Mozdulj ki!
4. fejezet: Pénzügyek és azok hiánya
5. fejezet: Kapaszkodók
6. fejezet: Mit csináltál a nyáron?
7. fejezet: Egészség-ügyek
8. fejezet: Őszre jár az idő
9. fejezet: Nemzet, identitás, foci

10. fejezet: Nagyvárosi lánko‘

11. fejezet: Nyelvtani és irodalmi kitérő

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább