Hogyan ne őrülj meg a karanténban? (15. rész) – Kálmán Köplinger Tímea

Első gyermeküket hordja a szíve alatt a vásárúti Kálmán Köplinger Tímea. A kórházak szigorú szabályok szerint működnek, ez a szülésekre, kórházi kezelésekre is hatással van. Milyen gondolatok járnak egy kismama fejében ilyenkor?


Amikor először felütötte fejét a vírus Szlovákiában, az olaszországi állapotokra gondolva otthon maradtunk. Első felismerésem a vírus komolyságát illetően pedig akkor következett be, mikor kötelező orvosi vizsgálatra kellett mennem. Ahogy vezettem a rendelő felé, maszkot viselő embereket láttam az utcákon, az autókban ahogy jöttek velem szemben, elsírtam magam a látvány miatt. Félelmetes volt, hogy ez itt történik, mindez velünk, kis hazánkban.

Felvillantak a karantén előtti hetek/hónapok, ahogy élem a boldog, kiegyensúlyozott, pörgős kismamák mindennapjait, és ekkor elhatároztam, hogy nem lesz ez másként a karantén ideje alatt sem, csak kicsit lassúbb, mint ahogy eddig éltem, de ez nem is baj.

Pozitív beállítottságú vagyok, ezért nem hagyom, hogy úrrá legyen rajtam bármiféle félelem is. Kisfiunk egészséges fejlődése a prioritás. Ezzel el is árultam a nagyvilágnak, hogy kisfiút várunk. Próbálunk mindent megtenni azért, hogy őt védjük, és védjük a családtagjainkat is, ezért minimalizáltuk a találkozásokat. Boltba is csak, ha már nagyon muszáj, akkor megyünk, az előírásokat szigorúan betartva. Nagyon hiányzik a család közelsége, egy-egy ölelés, de ez a helyes, amit most tennünk kell.

Karantén előtt is már pár hónapja otthon voltam, így ez nem újdonság számomra. Egyébként is egyszerűen szeretek otthon lenni. Férjemmel meghitt otthont teremtettünk, ahol jól érezzük magunkat.

Azon szerencsések közé tartozunk, akik kertes családi házban laknak, ezért bármikor kimehetünk az udvarra élvezni a napsütést, tennivaló pedig akad bőven a ház körül.

Csinosítgatunk, fokozatosan ültetgetünk dísznövényeket, sőt megpróbálkozunk saját veteményessel is, hogy majd élvezzük munkánk gyümölcsét, mikor felszedünk pár szál répát vagy letépünk egy paradicsomot. Mióta mindketten otthon vagyunk, szinte mindennap főzök, és kedvet kaptam a kísérletezéshez is. Meglátok egy jó süteményes receptet, rögtön késztetést érzek, hogy ki is próbáljam. A sikerélmény felülmúlhatatlan.

Mindig mosolygok az olyan kérdések hallatán, hogy mit tudsz csinálni egész nap otthon? Nem unatkozol? A válaszom… Nem, nem unatkozom, én sosem unatkozom. Egyszerűen a babára hangolódom.

Sokat olvasok a várandósságról, szülésről, pozitív gondolkodásról, olyan könyveket, amelyekkel azonosulni is tudok. Mára már kialakult bennem egy kép a szülésről, ami remélem, az elképzeléseim szerint alakul majd.

Bármennyire is próbálok nem gondolni a jelenlegi helyzetre, azért csak-csak eszembe jut, hogy vajon milyen állapotok uralkodnak majd a kórházakban, mikor eljön a szülés ideje. Meghitt tud-e maradni ez az élmény, aminek csodálatosnak kellene lennie egy nő életében.

Bízom benne, hogy igen, és ebben nagyon sokat segít a jóga. A várandósság előtti jógát felváltotta a kismamajóga, amit tudunk így karantén alatt online is gyakorolni. És persze a zene. A zene, a meditáció segít az ellazulásban, örömet és mély megnyugvást biztosít számomra. Az egyik előadó, akit imádok hallgatni, az Deva Premal, a mantraéneklés egyik úttörője vagy a bizonyítottan stresszcsökkentő Weightless c. szám a Marconi Uniontól. Ilyenkor befelé fordulok, megteremtem a kapcsolatot a babámmal és jól érzem magam.

Férjem is nagy segítség számomra, hogy képesek vagyunk kihozni a legjobbat ebből az időszakból. Annak ellenére, hogy a nap 24 órájában együtt vagyunk, csak erősödik a kapcsolatunk. Ő napközben home office-on dolgozik, míg én teszek veszek. Munka után pedig sokat beszélgetünk, társasozunk, filmezünk. Mindketten szeretünk/szerettünk utazni, felfedezni, más kultúrkörökben elmélyedni, világot látni. Ehelyett most fellapozzuk a fotókönyveinket és nosztalgiázunk, jó érzéssel tölt el bennünket, hogy megadatott ezeket az élményeket átélni, ezekből töltekezünk most.

Mivel páromat érdekli a fényképezés, még egy amatőr stúdiót is csináltunk a nappaliból, hogy készítsünk pár képet rólam, hogy maradjon kézzelfogható emlék erről a csodálatos várandós időszakról ebben az egyáltalán nem könnyű élethelyzetben, ami világszerte millióknak okoz komoly gondot.


Előző részek:

 

1. rész – Németh Marcsi
2. rész – Csicsai Heni
3. rész – Csala Emma Alexandra
4. rész – Kulcsár Norbert
5. rész – Tánczos Klaudia
6. rész – Németh Szilvási Andrea
7. rész – Makki Ádám
8. rész – Nagy Tibor
9. rész – Csóka Balázsy Edit
10. rész – Horváth Pavlík Orsi
11. rész – Éliáš Dominika
12. rész – Lengyel Ákos
13. rész – Tükör Dunai Bianka
14. rész – Varga Májovská Reni

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább