Klikk Out Vikkendhouse: A színésznő kedvencei

Vasárnap van, heló! Egy olyan nap, ami sokaknak, érezvén a munkahét közeledtét, csak a rántott hús és az esti, százszor látott filmek miatt válik elviselhetővé. De fedezzünk fel más értékeket is ebben a napban,  örüljünk annak, hogy süt a nap, végre február, közeleg a tavasz, és ne felejtsük el, hogy a Vikkendhouse mixsorozat legújabb kiadása is kész!

A vasárnaponként jelentkező epizódokban más-más hazai ismert, kultúrában aktív embert és kedvenc zenéit ismerhetjük meg. Huszonnégy férfi mixe után jöjjön az első hölgyemény, kedvenc színésznőnk, slammerünk, Dékány Niki.

Fotó: Gombaszögi Nyári Tábor

Ismerjük meg mai szelektorunkat!

A Szőgyénből származó Dékány Nikolett jelenleg Pozsonyban él, és a Színművészeti Egyetem végzős hallgatója. Számos színdarabban játszik, több nyelven slammel (saját költeményeit szavalja). Ezek mellett az évről évre nagyobb sikernek örvendező Gombaszögi Nyári Tábor szervező csapatának tagja.

Nikit úgy három évvel ezelőtt a dunaszerdahelyi NFG klubban ismertem meg, ahol a felvidéki Slam Poetry fiatal költői váltották egymást a színpadon. Óriasi élmény volt mindenkinek az az este, hiszen ilyesféle eredetiséget addig ritkán láttunk színpadon. Niki slamje különösen megmaradt bennem és azóta bármikor hallom őt, mindig ugyanolyan erővel megy végig rajtam az az úthenger, ami a szavaiból árad. A Tavalyi Tollas napon elhangzott slamjét meghallgathatod itt.

Lemaradtál az eddigiekről?

 

Niki és a zene:

Egy vérbeli színésznő és slammer, kiből szüntelenül áramlik a pozitív töltés és a jó hangulat. A színpad mellett van egy másik nagy szenvedélye, az pedig a zene. Amellett, hogy ismeri és hallgatja a jó zenét, csinálni is szereti azt: legnagyobb hangszere a hangja, kiskorában sok népdalversenyen énekelt.

Leírhatatlan élmény, amikor te magad teremted a zenét, vagy ha többen alkotjátok, érzitek egymást a zenén keresztül. Amikor látod az embereken, hogy kivált belőlük valamit, amit csinálsz, vagy dalra fakadnak, vagy táncra perdülnek!

Amikor kedvenc előadóiról és koncertélményeiről kérdeztem, a párkányi Jóvilágvan zenekar koncertjeit emelte ki. Azokból is a legnagyobb élménye a 2014-es Gombaszögi Nyári Táboros 2 órás nagykoncertjük, amellyel még a Quimbyt is überelték.

Engem a jó zene felszabadít, megnyugtat, felpörget, ellazít, tanít, pillanatokat örökít meg! Bármit megtehet velem, kiegyensúlyozott, jó kapcsolatunk van!

Niki (csíkos ruhában) és a Jóvilágvan zenekar néhány tagja

Szívesen emlékszik még vissza olyan koncertekre is, mint a Die Antwoord a Parkban pár éve, Tranzkaphka a Slam Táborban, minden egyes Kistehén-koncert bármilyen felállásban, de leginkább a visszatérés időszakában játszó akusztik triót imádta, mint a Korai öröm Akusztik a tábor kocsmateraszán…

Vagy a Parno Graszt, amire egy idő után nem tudod, hogy táncoljál, mert nincs az a megfelelő mozdulat, amibe bele tudod rakni a szívedben érzett örömöt!!

Kedvenc albumai közé sorolja Tyler, the Creator megjelenéseit, Gege új albumát, a Dilemmát, melyben rengeteg slammer haverja szerepelt. Csider István Zoltán, másnéven Oriza zenéi on repeat-en mennek, barátnőivel az összes számot fújják fejből. Külön kiemelte CocoRosie-t. A Tales of GrassWidow Album budapesti lemezbemutatóján szerzett élményeit mesélte:

 

A két csajszi annyira gazdag zenei világgal rendelkezik, amilyet ritkán látni. Kevesen tudtak így elvarázsolni mindenféle túlzás és színpadtechnika nélkül! Gyerek hangszerekkel kezdtek, amit kifinomult költői dalszövegeikkel kombináltak. Zenéikben az opera és a rap egyaránt megtalálható…

Niki napjait általában ébresztős, kellemes zenével kezdi. Csak azután főz kávét és megy mosakodni, ha már elindult egy laza jazzmix. Ha nehezebb az ébredés, általában oldschool rappel vagy goával indítja be magát arra a napra. Az olvasáshoz klasszikusokat hallgat, mert az instrumentális zene nem zavarja az olvasásban, mégis teremt atmoszférát, melyet nagyon imád. Mostanában leginkább Bach csellószonátáit hallgatja, este meg Tilos rádió meg Klasszik rádió megy felváltva.
Bevallom, jócskán eljött az ideje annak, hogy megszakítsuk a csak férfiakból álló szelekciósorozatot! Niki első nőként boldogan vállalta a mai mixet, amelyhez üzenetet is küldött:

Igyekeztem mindenféle stílusból válogatni, remélem, mindannyiótok talál benne kedvére valót! Hallgassátok szeretettel! 

A mix:

Tracklist:

1. Harcsa Veronika – Cicadal (Petőfi Rádió Akusztik)

2. Yonderboi – Brighter Than Anything

3. trAnzKaPHka – Kodein

4. Pimps Of Joytime – Keep That Music Playin (Live at High Sierra 2013)

5. Szászcsávás Band – Mahala

6. Antonio Vivaldi – Storm

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább