Klikk Out Vikkendhouse: Az aranyérem, a metál és a technó

Köszöntelek magazinunk mixsorozatának legújabb epizódjában! A Vikkendhouse egy vasárnapi zenés összeállítás, mely bemutatja a kultúrában, sportban és egyéb területen aktívan működő emberek zenei világát. 

Fotó: Ugróczky István

A harminckilencedik epizód főszereplője egy rendkívül sokrétű ember, példaértékű vegán, lelkes állat- és környezetvédő, ma már aranyérmes triatlonos sportoló, Krascsenits Dávid.

Dávid ismerős lehet mindenki számára úgy is, mint Luc X, a techno DJ, akivel nekem is szerencsém volt egy színpadon állni. Az aktív sportélet mellett néha még megjelenik a színpadon, mint például a Téli Technón az NFG klubban.

Jó pár közös zenélés után állíthatom, hogy Dávid a színpadon olyan, mint egy bálvány, akit lehet imádni. Előtte egy asztalnyi digitális, színesen villogó kütyü, rajta a mindig nagyon specifikus Luc X öltözet és olyan technót játszik, ami ütős: hol szigorú, hol emocionális, de az fix, hogy mindenkit megtáncoltat.

Lemaradtál az eddigiekről?

 

Nála ma már a sport abszolút felváltotta az éjszakázást, de a zene továbbra is kitölti a minennapjait. Hogy hogyan kezdődött a zeneszeretete, mely stílusok és előadók kísérik útján Dávidunkat, az alábbi beszélgetésből megtudhatjátok:

Hogyan és mikor került a zene az életedbe?

Apu nagy rajongója volt a rockzenének, épp ezért gyerekként kaptam jó nagy adagot a különböző legendás bandákból, mint Queen, Kiss, Led Zeppelin, Black Sabbath stb.
Később persze bedurvultak a dolgok, tinédzsként rákattantam a black/death metal vonalra.

Milyen stílusokkal formálódtál, és mi vezetett oda, hogy minimal techno DJ lettél? (hozzátenném, hogy a legjobb a környéken…)

Köszi a bókot! 🙂

Igaz, örök metálosnak tartom magam, de emellett nagyon sok egyéb stílus is jelen volt az életemben. A metalcore, techno, indie, modern klasszikus és alternatív zene, a főbb stílusok, amik máig megmaradtak. Talán ezek egyvelege volt az, ami mint techno DJ-re inspirálóan hatott rám. Megjegyezném, hogy a technóban és a metálban nagyon sok a közös!

Közben étrendet váltottál, jött a futás, biciklizés, majd a triatlon és az Ironman. Éjszakai DJ-ből mostanra aktív, aranyérmes sportolóvá váltál. Milyen formában maradt meg a zene az életedben és hogy kísér az utadon?

A zene, az nálam 24/7. Leggyakrabban a fent említett zsánerekből válogatok, hangulattól függően, vagy csak rányomok egy Spotify-playlistre. Emellett több metalcore és klasszikus koncertre járok, mivel azoknak éjfél előtt vége van és így ki tudom magam pihenni a másnapi edzések előtt!

Milyen zenéket hallgatsz edzés és futás közben?

Az az igazság, hogy semmit sem hallgatok. Pl. futás közben lefoglal, hogy figyelem a technikám. Téli időszakban, mikor bent bicózom, szoktam zenét, podcastokat hallgatni vagy filmeket nézni. Olyankor valami veretős DJ szettet választok Richie Hawtintól vagy Ben Klocktól.

Mi alapján válogattad ki a mai szelekcióhoz a zenéket?

Nem szerettem volna túlságosan nosztalgikus lenni, ezért a néhány régebbi bútordarab mellé került pár mai előadó is. Holnap valószínűleg teljesen más listát raknék össze. Egy biztos, hogy Nine Inch Nails mindig szerepelne rajta!

Üzenet a mixhez:

This is me, remélem sokaknak bejön ez a stíluskatyvasz!

A mai szelekcióban nincsenek stílusok közti falak, a mix annál inkább eklektikus, hangulatos, egyórás összeállítás Dávid kedvenceiből.

A mix:

Tracklist és Dávid kommentárja:

1. David Bowie – Magic Dance

10 éves lehettem, amikor a Fantasztikus Labirintus és a Koboldkirály (Bowie) engem is magával ragadott. Máig nagy Bowie-rajongó vagyok.

2. PVRIS – Let Them In 

Ők egy viszonylag friss amerikai rockbanda, akiknek bátran ajánlom az eddig megjelent stúdióalbumaikat. Alig várom a júliusi budapesti koncertjüket.

3. Sven Väth – Beauty And The Beast

Techno-nagypapa, aki 53 évesen is fel-alá ugrál a stage-ben.

4. Gesaffelstein – Obsession

Gesaffelsteint csendes gyilkosnak hívom.

5. While She Sleeps – In Another Now

A mai lista első metalcore képviselete. Tavaly kidobták a You Are We című lemezüket, ami sokak szerint az év MC albuma volt. Én is rongyássá hallgattam.

6. Grimes – Kill V. Maim

Nem is tudom, bírom a csajszit.

7. Nine Inch Nails – The Hand That Feeds

Trent Reznor igazi géniusz és ahogy azt fentebb írtam, nincs lista NIN nélkül.

8. Plastikman – Krakpot

Karcos acid, micro-house a techno-ikon, Richie Hawtin (mellesleg kedvencem) leghíresebb alteregójától. Azt hiszem, tőle is lenne track a következő válogatáson.

9. James Ruskin & DVS1 – Page 1

Mindenképp szerettem volna egy “gyári” technót a szelekcióba, íme a választásom.

10. Stick To Your Guns – Left You Behind

Amikor Bécsben “lebontották a házat”, vasárnapra való tekintettel, picit finomabb számot hoztam tőlük

11. Nils Frahm – Hammers

I.M.Á.D.O.M.!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább