Klikk Out Vikkendhouse: Színes, könnyed, érzelmekkel teli ötven perc

A Vikkendhouse legújabb epizódjával máris visszakanyarodhatunk Csallóköz kedvenc vasárnapi mixsorozatához. Az előző részekben megismerhettünk sok-sok különféle zenei ízlésű embert, kikkel közelebb kerültünk belső világukhoz, átélhettük a zenével összefont történetüket a kezdetektől egészen napjainkig.

Fotó: Fekete Nándor

 

A negyvenkettedik epizódban is folytatjuk ezt a jó hagyományt. Egy fiatal, ám rendkívül tehetséges dunaszerdahelyi zenei producert, rappert és MC-t (emszí – mikrofonba szövegelő) szeretnék bemutatni. Pár évvel ezelőtti viharos felbukkanása óta megannyi zenekarban szerepel, értelmes és éles szövegei már az első alkalommal bevésődnek az ember elméjébe.

A negyvendkettedik szelektorunk Helész László, alias Lazy Junior és az ő zenei utazása a kedvenc számaival.

Lemaradtál az eddigiekről?

 

 

Ismerjük meg Lacit:

 

„Helész László, a.k.a Lazy Junior, dunaszerdahelyi 24 éves rapper, MC, producer, (plusz, ami ezzel jár). Aki egy kicsit is underground arc, az már ismer a környéken. A The Grove és a Rockstar College zenei társulások tagja vagyok. Jártam egyetemre, amit otthagytam, mert nem az én világom volt. Anno a foci volt a minden, jelenleg kombinálom a sportok különféle formáit. Jópár éve megjártam az USA-t, Norvégiát, hogy felfedezhessem magam (köszi anyu és apu). Az utazásaimnak köszönhetően úgy érzem, most már sikerült elkapnom a fonalat!”

Mióta vagy a zene rabja? Hogy kezdődött nálad ez a szerelem?

Már nagyon régóta, talán 12 éves koromban volt, hogy egy kazettás magnetofonra ráírt szlovák rapszöveget felvettem a legendás Mobb Deep beatre, a Shook Ones-ra. Na, onnantól kezdve, viszont rengeteg szlovák / magyar / angol rap albumot, tracket hallgattam, persze nemcsak hip hop-ot, de ezt érzem igazán sajátoménak. Mindig is érdekelt a rap számok szövege, még akkor is, amikor még nem értettem őket. Rengeteg számot fújok fejből mindmáig, uramisten…

Szerintem ez alap dolog minden rappernél. Hosszú időnek kellett eltelnie, hogy ez a sok tapasztalat végre kézzel fogható eredménnyel is szolgáljon.

Minek a hatására határoztál úgy, hogy a zenével akarsz foglalkozni?

Soldierrel (dunaszerdahelyi MC, producer) való megismerkedésem számtalan lehetőséget nyitott az életemben. Segítségével felismertem olyan kreatív oldalaimat, amikre nem is gondoltam, hogy léteznek. Legfőképpen azt, hogy érzelmek megannyi fajtáját át tudom adni a zenével. Szövegeim furán viselkednek, sokszor hónapokkal később történik valami, amit akkor leírtam, vagy felvettem, és az idő múlásával egész más értelmet nyer egy rím vagy versszak. Figyelek az ilyesfajta jelekre. Lehet az életem konzervatív életszemlélet szerint romláson ment keresztül, de nem tud semmi sem eltántorítani céljaim elől, és megakadályozni sem tudja lelkem szárnyait, hogy azt csináljam, amit akarok.

Kik a nagy kedvenceid és inspirációid?

Főként a mixem előadói, de Kid Cudi az egyértelmű befutó itt, aki nyíltan rappel érzéseiről, sejtelmes, varázslatos egy életérzés az, amit kapunk tőle. Jómagam is hasonló helyzeteket éltem meg a lelkemben, mint amiről ő beszél. Wiz Khalifa a második nagy kedvenc, aki bevállalja, amit csinál és ahogy – ezt rohadt jól teszi. Nagyon laza, hatalmas arc, látni, dől belőle a pozitív energia és egy hatalmas barom. The Weeknd, korunk nagy ikonja, nem véletlen. Láthattam élőben, na nem biztos, hogy fogok valaha komolyabb koncertet látni, maximum, ha majd csinálok 😉

Magyar részről Caramel, kevés ekkora virtuóz van, mint ő. Hatalmas szíve van.

Mi volt a legemlékezetesebb koncertélmenyed, mint előadó?

Talán a németországi fellépésünk a The Grove srácokkal. Tele táncparkett, kellemes, új dolgokra nyitott közönség, teljes kánaán. Na meg az NFG-s grime partyk Rockstar pajtásaimmal. Érezni a hálát, hogy az emberek szeretik, amit csinálunk, pedig itt nem is a zenéről van szó, hanem érzésekről és energiákról, amik felszabadulnak, ha megismernek és hallanak bennünket. Összes rajongónak ezennel is pacsi!

Amióta mikrofont ragadtál, csak úgy ontod a zenét magadból. Hogy állnak most a számok, készül valami újdonság?

Jönnek az új Lazy Junior, Rockstar College-os featek és The Grove lüktetések. Elő van minden készítve, már csak meg kell sütni!

A mai mix a legnagyobb kedvenceidből áll. Mi jellemzi leginkább ezt az ötven percet?

Nagy kihívás volt, egy TOP 10-es szettet összeállítani, próbáltam olyan számokat kiválasztani, amelyek a legjobban megérintettek és kérdésekre adtak választ az életemben, és persze rengeteget tanulhattam belőlük. Színes, könnyed, érzélmekkel teli jelzőkkel tudnám jellemezni a szettet, gyakran megjelenik benne a nő-férfi közti kapcsolatok élénk és sötétebb motívuma egyaránt.

Üzenet a mixhez:

 

Egy két szám erős társadalomkritikát tartalmaz, érdemes ezeket tanulmányozni. Remélem, minél többen magukhoz tudják ölelni ezt a kis válogatást.

A mix:

 

 

Tracklist:

  1. The Witcher 3: Wild Hunt – Kaer Morhen
  2. Kendrick Lamar – A.D.H.D.
  3. ASAP Rocky – Praise the Lord ft. Skepta
  4. Damian Marley ft. Nas – Patience
  5. Masego + FKJ – Tadow
  6. The Weeknd – Acquainted
  7. Kid Cudi – By Design ft. Andre 3000
  8. Juicy J – The Woods ft. Justin Timberlake
  9. Caramel – Mennem kell
  10. Caramel – Valaki vár
  11. Wiz Khalifa – The Plan ft. Juicy J

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább