Klikk Out Vikkendhouse: A melódiák szerelmese

Egyéves a Vikkendhouse! Magazinunk heti rendszerességgel megjelenő mixsorozata egy csodás évet tudhat maga mögött. Tavaly augusztustól vasárnaponként újabb és újabb ismert és kevésbé ismert helyi arcot, illetve az ő zenével való kapcsolatát ismerhettük meg és kerülhettünk közelebb egy lépéssel a zenei világához egy gondosan összeválogatott zenés szelekcióval a kedvenceiből. 

Mára negyvenhét alkalommal nyílt ki a Vikkendhouse ajtaja, zenészek, DJ-k, színészek, diákok, vizuálmesterek, szerkesztők és sok más, kultúrában tevékenykedő ember vett részt ebben a szokatlan, viszont szerintetek érdekes sorozatban. A számok is ezt mutatják, 17 465 alkalommal olvastátok el a cikkeket és 38 507 percig hallgattátok meg a mixeket egy év alatt.

A mai főszereplőnk Szászi Dani, alias Mowonic Tornaljáról. A Tóth Dénes által vezetett Moody csapatot erősítő fiatalember egy nagyon tehetséges vizuálművész, DJ és zenei producer.

Az eddig megjelent epizódok:

 

Vikkendhouse 001 – Balien

Vikkendhouse 002 – DJ Ferque

Vikkendhouse 003 – Wazzovski

Vikkendhouse 004 – Denes Toth

Vikkendhouse 005 – GyStore

Vikkendhouse 006 – Okash

Vikkendhouse 007 – Dave Papp

Vikkendhouse 008 – Epres

Vikkendhouse 009 – Mow’N’Max

Vikkendhouse 010 – Banghi

Vikkendhouse 011 – Szilvási Tibi

Vikkendhouse 012 – Dilemma

Vikkendhouse 013 – És Kész

Vikkendhouse 014 – Poór Tibi

Vikkendhouse 015 – Soldierr

Vikkendhouse 016 – Gocoň Laci

Vikkendhouse 017 – Huszlicska Áron

Vikkendhouse 018 – Ugróczky István

Vikkendhouse 019 – Mix Out Kálmán

Vikkendhouse 020 – Tóth Lali

Vikkendhouse 021 – Gustawson

Vikkendhouse 022 – Groove X

Vikkendhouse 023 – Mórocz Tamás

Vikkendhouse 024 – Gyarmati Gábor

Vikkendhouse 025 – Dékány Niki

Vikkendhouse 026 – DJ Zolta

Vikkendhouse 027 – Pohár Gyuri

Vikkendhouse 028 – Helen Tóth

Vikkendhouse 029 – RPMN

Vikkendhouse 030 – Hipik Anna

Vikkendhouse 031 – Kellei Ricsi

Vikkendhouse 032 – Kovács Péter

Vikkendhouse 033 – Horváth Reni

Vikkendhouse 034 – Dora Dominik

Vikkendhouse 035 – Varga Gyuri

Vikkendhouse 036 – Varga Bianka

Vikkendhouse 037 – Forgács Attila

Vikkendhouse 038 – Nagy Marián

Vikkendhouse 039 – Krascsenits Dávid

Vikkendhouse 040 – Török Levente

Vikkendhouse 041 – Bokor Réka

Vikkendhouse 042 – Lazy Junior

Vikkendhouse 043 – Szalay `Elvisz` Gábor

Vikkendhouse 044 – Jávorka Viktor

Vikkendhouse 045 – Duncsó

Vikkendhouse 046 – Szűcs Gábor

Mint VJ, láthattátok a dunaszerdahelyi NFG klubban és mint DJ, fellépett a tavalyi Klikk Out Midsummer Party-n, illetve az idei Gombaszögi Nyári Tábor chill out színpadán. Dani izgalmas zenei világa nagyban hozzájárul a tornaljai és kassai underground kultúra fejlődéséhez. Vetítési technikái teszik színesebbé a Radosťos bulikban Pozsonyban és egyedi videóin köszöntenek vissza a nagy sikerű Moody-események.

Lássuk, hogyan és hol kezdődött Daninál a zene szeretete, és hol tart most.

Szászi Dániel vagyok Tornaljáról. Itt élek és dolgozom egy lemezmegmunkáló gépeket gyártó vállalatnál. Eközben szabadidőmben próbálom jól érezni magam ezen a bolygón.  

Mikor robbant az első szikra, aminek hatására elkezdtél választékosan zenét hallgatni? 

A 90-es évek végén jött ki egy nagyon menő számítógépes játék, ahol egy elég jellegzetes piros autóval szaladgáltál. Emlékszem, akkoriban hatalmas számítástechnikai fejlettségre utalt az, hogy miközben játszol, a háttérben futott a Winamp zenelejátszó szoftwer és a saját zenéidet hallgathattad játszás közben. Akkor kezdtem el először tudatosan észlelni a zenét és válogatni, mi az, ami tetszik és mi az, ami nem. A legtöbbször a testvéremmel játék közben Eminemet hallgattunk.

Milyen stílusú zenékkel formálódtál? Mit hallgattál régen, és mit hallgatsz most ?

Sokféle korszakom volt, ami a zenei stílusokat illeti. Gyerekkoromtól zeneiskolába jártam, zongoráztam, kórusban énekeltem, templomban orgonáltam. Ennek valahol érzem is a hatását, mert úgy gondolom, elég melódia-orientálttá váltam ezáltal. Aztán ott voltak azok a zenék, amiket a szüleim által ismertem és kedveltem meg a több órás autókázás közben egy-egy kiránduláskor. Ilyen volt Presser Gábor, de mint stílus, talán a hiphop volt az első, amit megkedveltem, hallgattam és amelyben ástam egyre mélyebbre az akkori kínálatban.

Azok voltak az old school zenék, mint a Lords Of The Underground, The Pharcyde, Cypress Hill, Sticky Fingaz, vagy a magyarok közül az Idő Urai, AKPH és még sorolhatnám. Akkoriban Tornaljáról több, nálam jó pár évvel idősebb srác már nagyvárosokba járt középiskolába vagy egyetemre, így ők voltak azok, akik úgymond elhozták ezt a kultúrát a városba. Ezután, ahogy fejlődött a technológia, kikoptak az mp3-as cédék, megjelent a Youtube, kinyílt a világ és a legkülönfélébb stílusok kaptak helyet a lejátszókon. Elkaptak a drum and bass, chillstep és dubstep hullámai, alternatív zenekarok, mint a Magashegyi Underground, vagy a Kistehén zenekar, szóval sok mindent hallgattam. 

A jelenlegi zenei ízlésemet nagyban befolyásolja, hogy 2013-ban Tóth Dénessel és Gustawsonnal elkezdődött a „Moody” korszak. A Moody-hangzásra jellemző a deep house, a melodic és a progressive house, valamint a melodic techno, és ezek azok, amelyek legfőképp jellemzik a playlistem.

 

Kik az all-time kedvenc előadóid?

Tyű, hát lenne kit felsorolni, de ha nagyon meg akarom ritkítani a listát, akkor ők lennének azok, akiket akármikor, akárhol szívesen hallgatok: Gorillaz, Limp Bizkit, Arctic Monkeys, Kistehén és a Magashegyi Underground.

Elektronikus zenéből pedig Nu, Bedouin, Worakls, N’to, Tale Of Us, Hosh, Himbrecht, Kyle Watson, Solee, London Electricity (dnb), Nero (dubstep)… (ez tényleg egy nagyon hosszú lista lenne…)

Eleinte vetíteni, később már DJ-zni is kezdtél a Moody csapatot erősítve. Milyen indíttatásból álltál a keverő mögé?

A Moody eseményeken a háttérmunkálatokon kívül a vizualizációkért voltam és vagyok a felelős. Mindig érdekelt a videózás, a vágás és a különféle motívumok vetítése. Közben, ahogy a nulladik sorból figyeltem a srácokat és a vendég DJ-ket zenélés közben, megéreztem azt a tömérdek mennyiségű energiát, amit egy szett alatt felgyülemlik az előadó és a közönség között.

Inspirált és egyben motivált is a dolog.

2012-ben egyszer Katy B mellett találtam magam a stage kellős közepén, miközben több ezer ember tombolt velünk szemben. Szinte már a feldolgozhatatlan kategóriát súrolta az élmény, de akkor rádöbbentem, mit is jelent, amikor egy közös frekvencia képes megmozdítani egy ekkora tömeget.

 

Azóta is kutatom ezt az érzést, és rájöttem, nem az emberek számától függ a jó buli. Egy-két embernek is lehet nagy örömmel muzsikálni, ha megvan a közös hullámhossz. Annak ellenére, hogy valahol a zene szerkesztésével már régebben foglalkoztam, egyre jobban kezdett érdekelni a mixelés. Kezdtem gyűjtögetni azokat a zenéket, amikről úgy gondoltam, szívesen játszanám őket egy-egy akción, míg odáig jutott a dolog, hogy most már különböző eseményeken zenélhetek, ahol értékelik a minőségi underground zenét. A Moody-n belül, úgy látom, egyelőre mindenkinek megvan a saját identitása, avagy kedveltebb zsánerei a deep house és techno közötti intervallumban. Úgy érzem elég szépen lefedjük ezeket a sávokat, főleg 120 és 130 bpm között.

Vannak saját, neves kiadóknál megjelent szerzeményeid is, amikre szerintem nagyon büszke lehetsz. Számíthatunk újabb zenékre a jövőben? 

Bízom benne!  Épp nemrég fejeztem be egy remixet egy horvát kiadónak, de közben már motoszkálnak bennem új hangok és hangulatok, amiket szeretnék kiadni magamból. Nem tartok azon a szinten, hogy naponta ontanám magamból a szerzeményeket, inkább minden egyes produkció egy időszakos tükör. Jól esik időt szánni rá, hogy a végén ne csak egy összedobott zene legyen belőle, hanem némi kötődés is kialakuljon köztem és a zene között. Végigkísérnek az életem bizonyos időszakain. Mondhatni, ez lenne az én terápiám.

Mi alapján válogattad a zenéket a mai mixhez? 

Sokat gondolkodtam, mennyire nyúljak vissza az időben, de végül úgy döntöttem, a 2018-as gyűjteménybe került zenékből gyúrom össze a legfinomabbakat, valamint közé szúrtam egy saját zenét is, ami szintén ebben az évben jelent meg. 

Üzenet a mixhez:

Music On, World Off!

A mix:

Tracklist:

1. Victor Polo – Raps (Original Mix)

2. Christ Malvin – Before The Time Exist (Original Mix)

3. Roderic – Midnight Sorrow (Dirty Doering Remix)

4. Doctor Dru – Praerie (Original Mix)

5. Dino Lenny, ARTBAT – Sand In Your Shoes (Original Mix)

6. David Granha – Aphantasia (Original Mix)

7. Mowonic – Arc (Original Mix)

8. Hosh, Groj – Jedi (Original Mix)

9. Monolink – Swallow (Tale Of US Remix)

10. Xenia Beliayeva – Razor (Marc De Pulse Remix)

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább