Ő szólt nekem, mikor én nem láttam jönni a veszélyt

Apu(ci)róka

A cikk megjelenik a Klikk Out 2020/11. számában.

Fotók: Horen

Instagram: @rokkorokush

Ismeritek azokat a mosómedvés mémeket, amikor ezek a piszkosul szemtelen és huncut drágaságok lassan nyújtják apró kezeiket valami felé, majd egy gyors mozdulattal a végén elcsenik és elszaladnak velük. Szinte lippog fölöttük hatalmas neonfényű betűkkel a SZÁNDÉK. Na, ezek a mémek Rókusról szólnak.

Ha az akarat tényleg világítana, akkor különösen érvényes, hogy a Napba lehet nézni, mégpedig annak tövéből is (!), de Rókira nem. Az akarat viszont szerencsére nem világít, noha szirénázik és tornáztat. És ha kiérdemeljük, figyelmeztet.

Engem Rókival kétféleképpen láthattok:

Az egyik, amikor viszem valahova, ahol ő szeretne lenni. Ilyenkor hétköznapi apukának és a kisfiának nézünk ki. Ül a karomon, mutogat és próbálja elmagyarázni, hol kell lefordulni, hogy ne kerüljünk dugóba.

A másik, amikor hozom valahonnan, ahol ő szeretne lenni. No, ilyenkor őt könnyen összekeverhetitek mondjuk a T-1000-essel a Terminátorból. Különböző alakzatokat vesz fel, mint amaz, amikor éppen belökték a kohóba. Roki ilyenkor egyszersmind Voldemort, Szauron és Thanos féltestvére, csak hát én meg az aktuális protagonista, aki nem veszíthet, különösen úgy, hogy közben az ő testi épségét is védenem kell, mivel a kölyök egy pankrátori vívmányt, az önmagát földhöz csapó kézigránát formuláját is igyekszik bemutatni.

Ez utóbbi helyzet egyébként ősszel még kellemetlenebb szituációkat képes eredményezni, mint nyáron, amikor – mint azt egyszer már leírtam – csupán úgy tűnik, mintha éppen embert rabolnék, ősszel azonban efelett a Rippel-testvérek által bemutatott néhány figura harmatgyenge lekoppintása még a kabátom tisztaságába kerül.

Ezekben a csöppet kínosnak is nevezhető momentumokban a szándék valóban nem villog, hanem ordít, míg Rókus huncutabb pillanataiban megnyilvánul a mosómedve-effektus, ám azt általában egy tiltás hívja elő. Fogja a szemeit és néz velük. Rád. Egyenesen a szemedbe, mint aki éppen a szembogarával hipnotizál. Noha a szándék ekkor még csak ott sompolyog a szemében a feszült szituációban egyszer csak elindulnak a praclijai a tiltás tárgya felé, a mozgásérzékelőid pedig neonná varázsolják azokat.

De mégis mire vágynak azok a (hidd azt) gyönge mancsok?

1. Kávésbögre

A Szent Kehely. Mint ahogy egy ballisztikus rakéta emelkedik fel, majd csapódik be a célpontba; mint ahogy Beckham csavarta be a labdát a jobb felsőbe – úgy süvít ki Rókus is reggel a szobából a kávétól maszatos bögrémre. Egyenes út még sosem volt ilyen görbe. Mintha az ébresztené fel, hogy neki haladéktalanul kell a bögrém.

2. Konyhapult

Ahogy arról legutóbb beszámoltam, házi Kilimandzsárónk mellé odakerült a pipa, de ez azért korántsem jelenti azt, hogy megnyílt egy újabb játszótér, noha Rókus szereti ezt hinni. Egy ideig már a bárszékre való felkapaszkodás előtt megpróbált hipnotizálni bennünket, de mivel ebben már gyorsasági versenyeken indíthatnánk, ergo visszaszoríthatatlan, a vörös vonal a konyhapultra került, és ott kapcsol be Rókin a mosómedve üzemmód.

3. Anyu tölthető ceruzája

Reni íróasztala ugyanolyan kincsesbánya, mint a konyhapult, de a mindenek fölött álló, legmagasabb besorolású érték Róki számára ott egy ceruza. Róki szerény ember, nem kellenek neki különösebben attraktív tárgyak, beéri azzal, amit Reni a legjobban félt.

4. Kártyaolvasó

Ebből pályafutása során sikerült már néhányat megleckéztetnie. Összegyűjtöm a számlákat és ezt majd elintézzük, ha nagy lesz.

5. Virágok

Igazán semmi keresnivalója a kezeinek a virágok közölt, de azért a szigorú tekintetünk „íze” kedvéért rendre ott sündörög a közelükben.

6. A fejem

Miután egy ideje együtt fürdünk Rókival, sikerült szintet ugranunk, és nemcsak én mosom őt, de ő is engem. Viszont elég volt egyszer engednem neki, hogy a kis poharával leöntse a fejem, mielőtt megmosom a hajam, azóta a kádban is minden egyes alkalommal hipnotizál, miközben a kis műpoharával lopakodnak a praclijai a fejem felé.

Mivel az ő vasakarata felfalja, megemészti és kikakilja az enyémet, így más stratégiára volt szükség. Feltörekvő kisemberünk az elmúlt hónapokban semmit sem hallott tőlünk gyakrabban, minthogy „lassan, óvatosan”. A minap pedig ő figyelmeztetett engem a maga kis ősjapán nyelvén és a mutatóujjával, hogy ott felejtettem egy kést a dohányzóasztalon, amiről pedig mindig mondogatom neki, hogy az mennyire veszélyes.

Neki nem arra van szüksége, hogy tönkretehessen valamit, hanem arra, hogy ott legyünk, mikor ő szintet lép. Hogy ne háttal nekünk, hanem premier plánban mutathassa meg, amire képes. Egy gyerek naponta dönt rekordokat, ugorja meg a léceket, nekünk pedig csak annyit kell tennünk, hogy telt házas stadionként ünnepeljük. Gyorsabban, magasabbra, erősebben, de csak óvatosan!


AZ ÖSSZES EPIZÓD:

1. Boldog új életke!
2. Rókus úrfi
3. Ott voltam!
4. Tíz dolog, amit imádok benned!
5. A Vuclik, a Muclik, a Durcik meg a Hurcik!
6. Ásó, kapa, nagybőgő!
7. Hogyan szerettem meg a kisfiamat?
8. Szóltunk a kis köpcösnek, és ő válaszolt!
9. Mi nem leszünk olyan szülők…!
10. Husi a köbön!
11. Pusztító utolsó mondatok a kicsi mellett
12. Azt a hétszázát, megtanultam énekelni!
13. Embert faragunk belőle – meg magunkból
14. Mosolyogj, nevess, kuncogj, kacagj!
15. „Amit ma megtehetsz, halaszd holnapra!” (©Roki)
16. Anyu, Apu, én csak szép emlékeket akarok!
17. Fordulj, Róka, csosszantóra!
18. Leesett
19. Ami egykor hidegen hagyott, most majd’ felrobbant!
20. Alig vártuk, hogy eljöjjön ez a nap!
21. A nagy büdös helyzet!
22. Anyu(ci)róka
23. Koszmix a kádban!
24. A végtelenbe és tovább!
25. Ez itt a keeert – avagy udvari bolondozásaink!
26. Ha etetni akarod a kicsit, előbb ezt olvasd el!
27. Mikor lett a kisbabánkból kislegény?
28. A nagy büdös helyzet 2.
29. Mikor a Róka a fejembe szállt…!
30. Rokink 13 legfontosabb gondolata!
31. Rókus, a pedagógus!
32. I. Fényevő Rókus, a lámpák hercege
33. A kisbetűs élet
34. Nicsak, ki beszél? (napunk percről percre)
35. Nicsak, ki beszél még mindig? (napunk percről percre – 2. rész)
36. Ha én egyszer kinyitom a számat…?!
37. Az első igazi karácsonyunk
38. Rókus úrfink soha vissza nem térő első éve
39. Nincsen Róka tövis nélkül!
40. Örökké ösztönös lököttek, avagy az öröklött örökzöldek
41. Megmutatom, mi az igazibó’, ami a gyerek kezébe nem való!
42. Róki és a nem épp szokványos játékai
43. Az ember, akit Apunak fognak hívni
44. Nem fog erre emlékezni
45. Pusztító utolsó mondatok a gyerek mellett 2.
46. Képzelt riport a mi rókai popfesztiválunkról
47. Mi vár rá odakint?
48. Te jó ég, mi lett belőlünk?!
49. Előjött Rókiból a háztartásbeli menedzser!
50. A képzelet 50 szárnyalata
51. Belénk bújna a kisördög!
52. Íme, a játék, amiben Roki világbajnok!
53. Nincs az a film, melybe ne illenénk!
54. Egy makulátlan elme örök rakodása!
55. A legcsodásabb „mélypont” az életünkben

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább